La crisi que més ha colpejat els treballadors autònoms
Al juny va baixar, per tercer mes consecutiu, el nombre d'impagaments d'efectes comercials, però aquesta millora de la morositat arriba tard per a molts autònoms i microempreses. Segons les dades de la federació estatal s'associacions de treballadors autònoms, un de cada quatre dels que hi havia a la UE fa un any ha cessat en l'activitat pels impagaments tant del sector públic com del privat. A Catalunya, al juliol hi havia 34.818 treballadors per compte propi menys que un any abans, i les dades d'impagats comercials del segon trimestre no han de portar a un panorama optimista amb vista a la tardor, ja que en el mateix període van tramitar-se als jutjats catalans 413 sol·licituds de concurs de creditors d'empreses insolvents –el triple d'un any abans–, i això representa molts impagats als proveïdors, molts d'ells petites empreses.
Però la difícil situació que passa aquest col·lectiu no es deu únicament al no-cobrament de feines realitzades sinó també a la falta de feina. En crisis anteriors, menys generals, el nombre d'autònoms augmentava perquè fer-se'n era la sortida que provaven molts assalariats que anaven a l'atur; aquesta és tan forta que els acomiadats de les empreses tenen poques perspectives de treballar per compte propi si els que ho fan ho han de deixar córrer.
Passat l'estiu continuarà la sagnia, i és urgent que els governs català i espanyol articulin algun tipus d'ajut per als autònoms sense feina. No es pot esperar a desenvolupar l'apartat de l'estatut del treball autònom que preveu la creació d'una prestació per cessament d'activitat perquè, al pas que va la tramitació de la llei, quan aquesta entri en vigor quedaran pocs beneficiaris en condició de cotitzar.