Opinió

La columna

Centenari de mort

De l'assassinat de Jaurès a la tortura de Moulin

Fa cent anys, el 1914, van pas­sar, com diria Pere Quart, “coses ter­ri­bles i admi­ra­bles”. Entre les admi­ra­bles, la cre­ació de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya, la pri­mera apa­rició a la pan­ta­lla de Char­les Cha­plin i la pri­mera edició de Dubli­ne­sos de Joyce. Entre les ter­ri­bles, l'inici de la I Guerra Mun­dial i l'assas­si­nat del líder francès Jean Jaurès.

El pri­mer acte públic de François Mit­ter­rand després de ser inves­tit pre­si­dent de la República va ser entrar al Panteó de París per dipo­si­tar una rosa ver­me­lla sobre la tomba de Jean Jaurès. Pro­fes­sor de filo­so­fia a la uni­ver­si­tat de Tolosa i pro­pul­sor d'un soci­a­lisme de sòlides bases ètiques, Jaurès va fun­dar el Par­tit Soci­a­lista francès i el diari L'Huma­nité. Dipu­tat a l'Assem­blea fran­cesa durant deu anys, va llui­tar per la pau i per la uni­tat de tots els grups soci­a­lis­tes. El 1914 va ser assas­si­nat per un fanàtic a causa de la seva acti­tud paci­fista, just tres dies després de l'esclat de la gran guerra.

En la seva visita al Panteó, Mit­ter­rand va veure també la tomba d'un altre Joan: Jean Mou­lin, alt fun­ci­o­nari del govern i pre­si­dent del Con­sell Naci­o­nal de la Resistència durant la II Guerra Mun­dial. Detin­gut per la Ges­tapo l'any 1943, va ser tor­tu­rat fins a la mort en un fortí de Lió. El 1964, en presència del gene­ral De Gau­lle, les seves cen­dres van ser tras­lla­da­des al Panteó, on André Mal­raux va pro­nun­ciar una de les seves memo­ra­bles Ora­ci­ons fúnebres: “Va arri­bar als límits del sofri­ment humà sense reve­lar mai ni un sol secret, ell que els sabia tots.” En el dis­curs, Mal­raux va ajun­tar la memòria de Mou­lin amb la de Jaurès i amb la de tots els morts de les dues grans guer­res del segle XX: els cai­guts als fronts i a les rere­guar­des, els aba­tuts per les bom­bes, els gase­jats als camps de con­cen­tració, els mili­ons de des­a­pa­re­guts en la doble barbàrie que la huma­ni­tat ha estat capaç de per­pe­trar al llarg de cent anys, des de la immo­lació de Jaurès fins avui: tot un segle de morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.