Opinió

TAL DIA farà un any

El preu d'estar a la presó

És fa difícil pensar que fer pagar a un reclús pel fet d'estar entre reixes pugui ajudar a la seva reinserció

Quan algú incompleix la llei flagrantment i l'enxampen, ha de pagar un preu molt alt per haver delinquit. No hi ha càstig més dur que la privació de la llibertat, l'ingrés a la presó. A Catalunya prop de 10.000 reclusos omplen les deu presons que hi ha en funcionament; majoritàriament són homes que han comès delictes contra la salut pública o contra el patrimoni i que es passen una mitjana de mil dies privats de llibertat. Mentre són a la presó, la societat es fa càrrec de la seva custòdia i el seu manteniment, i tenen la possibilitat de millorar la seva formació i treballar i, el que és més important, participar en programes que facilitin la seva reinserció a la societat amb l'objectiu que no tornin a delinquir. Hi ha països com Alemanya o Dinamarca on la privació de llibertat té un preu afegit. Els reclusos han de pagar per cada dia que passen entre reixes, han de col·laborar en el finançament del cost del seu manteniment. I la iniciativa es va estenent. Sense anar més lluny, aquesta setmana el govern holandès ha aprovat un projecte de llei que preveu imposar als reclusos el pagament de 16 euros per cada dia que estiguin empresonats, fins a un màxim de dos anys. El govern assegura que la mesura té com a objectiu que l'intern entengui que com a membre de la societat té l'obligació de contribuir a la despesa que ocasiona; dit d'una altra manera, que la resta de ciutadans no han de carregar el cost que suposa mantenir-lo pel fet d'haver comès un delicte. Vist així pot tenir el seu sentit, però es fa difícil creure que aquesta taxa suposi un element més per a la reinserció de persones que se salten la llei fins a arribar a delinquir. Darrere la iniciativa hi ha, no ens enganyem, la voluntat del govern holandès d'estalviar-se uns 60 milions d'euros.

En un moment en què els governs europeus fan i desfan per retallar despeses i aconseguir finançament, la iniciativa holandesa no sorprèn, si bé costa d'imaginar la seva viabilitat. Com també que la mesura sigui importada a Catalunya. Ara que el copagament s'està implantant, per què no es pot traslladar a les presons? Vist així podria tenir la seva lògica, però a la pràctica no és gaire factible que persones que recorren a la justícia gratuïta per falta de recursos i amb prou feines abonen les indemnitzacions a què han estat condemnats puguin pagar part de la seva estada a la presó. Ni que siguin 16 euros al dia. Hi ha iniciatives que millor que les experimentin altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia