Opinió

Viure sense tu

Vigilats

Cal refer la utopia, però l'haurem d'explicar a cau d'orella. Ens vigilen!

Men­tre per­se­guim la uto­pia d'una soci­e­tat millor, ens hem d'aco­mo­dar en la del pre­sent sub­has­tats a força de con­ven­ci­ons, argu­men­ta­ris i pre­gun­tes amb res­posta sub­ven­ci­o­nada pel minis­tre Wert. Ja el 1927, el man­resà Ono­fre Parés escri­via L'illa del gran expe­ri­ment, repor­tat­ges de l'any 2000, una novel·la de ficció en què dibui­xava un esce­nari de lli­ber­tat ideal. Parés tria Austràlia com a illa de l'expe­ri­ment, i dedica la novel·la a Esteve Morell, un emi­grant vila-secà (parent de ma mare, per cert) que va arri­bar a ser alcalde de Mel­bourne, en aque­lla època capi­tal de l'illa. I allà ima­gina aquesta nova soci­e­tat, en què el grau de benes­tar és molt supe­rior al de la capi­ta­lista gràcies al per­fec­ci­o­na­ment de la ciència, la tec­no­lo­gia, l'art i la filo­so­fia. El món pre­fe­ri­ble de Parés és molt més opti­mista que el del 1984 d'Orwell, i intu­eix entre altres avenços la tele­fo­nia sense fil.

De fet Orwell, con­tra­po­sat al món feliç de Hux­ley, és clau per enten­dre l'auto­ri­ta­risme modern, amb la vigilància omni­pre­sent, i el con­trol a cavall de la pro­pa­ganda i la cen­sura. Hux­ley cri­ti­cava el culte a l'entre­te­ni­ment, el sexe i la publi­ci­tat de les democràcies con­tem­porànies. I una bar­reja de tot és el que tenim ara. Els governs que con­tro­len el cor­reu dels ciu­ta­dans i que ens ati­pen de bana­li­tat. Però qui és que no espia? L'assa­gista Evgueni Moro­zov, que dilluns va ser al CCCB, alerta de les supo­sa­des bon­dats d'inter­net, on pri­va­ci­tat i lli­ber­tat són de nou amenaçades. Si fins els Angry Birds, aquest joc on un picot és llençat des d'una ballesta con­tra un por­quet, nodreix d'infor­mació els ser­veis d'infor­mació d'Obama i els de la Gran Bre­ta­nya. Gràcies als mòbils, que ima­gi­nava Ono­fre Parés, obte­nen una pila d'infor­mació sobre nosal­tres. A través de les apli­ca­ci­ons des­car­re­ga­des d'aquest joc, o de l'ús del Goo­gle Maps, o de les xar­xes soci­als, poden saber l'edat, les webs visi­ta­des, què pen­sem i per on ens movem tots ple­gats. Cal refer la uto­pia, però l'hau­rem d'expli­car a cau d'ore­lla. Ens vigi­len!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.