la tribuna

Vauban, un nou model de ciutat

L'opció a favor d'un entorn participatiu i sostenible troba en el barri de Vauban l'exemple més concloent

Conèixer la realitat de Vauban ha estat una bona descoberta

He de confessar que abans d'un viatge que he fet aquest estiu no coneixia l'existència del Fòrum Vauban i que fou un informe boca-orella el que em féu prestar atenció a una experiència que, d'entrada, semblava interessant. Després, diversos informes i la constatació sobre el terreny em convenceren de la importància del que és una clara aposta per un nou model de ciutat, un moviment de planificació comunitària a favor d'un conjunt participatiu i sostenible, en la més radical aplicació de l'Agenda 21.

Vauban és el barri sud-oest de Freiburg im Breisgau, una ciutat de la Selva Negra que té un guanyat prestigi com a indret de consciència més ecològica d'Alemanya i on el partit verd electoralment sempre supera la franja del 30% de vots. Amb tot, totes les històries tenen les seves giragonses i al sud-oest de Freiburg l'alemanya nazi hi construí, al 1937, un conjunt de barracons de la Wehrmacht que, al 1945, foren reconvertits en les casernes de l'exèrcit d'ocupació francès i batejades com Quartier Vauban –en record del famós enginyer militar– i poc després passaren a ser un dels establiments oficials de l'OTAN a Europa. Al 1993 l'exèrcit abandona les instal·lacions i en fa donació de propietat a favor de la ciutat que, ben aviat, es planteja què fer-ne, d'aquell espai situat a un extrem del municipi.

S'obrí un debat ciutadà i la pròpia consciència ecològica de la població, amb el corresponent reflex en el govern municipal, condueix a aprovar l'enderroc de les casernes i el desenvolupament d'una nova àrea residencial (desembre 1993) i el compromís de potenciar un procés participatiu per definir-ne les línies bàsiques. Un any després es crea el Fòrum Vauban, com a interlocutor legal en el procés de participació, un organisme que no triga un any a consensuar les Bases per a un procés d'àmplia participació i comprometre la Fundació Alemanya del Medi Ambient a tirar endavant un projecte mediambientalment sostenible i socialment participatiu, que serveixi d'experiència real al que hauria de ser una opció de futur.

Aprovades les bases d'una nova proposta de barri, es publicita el projecte i s'obre a qui hi pugui estar interessat, creant cooperatives per la construcció del barri, concebut com a conjunt autònom però integrat en el total de la ciutat. Un total de 42 hectàrees es disposen a ser reordenades per acollir unes 5.000 persones, fonamentalment famílies joves, d'un cert nivell benestant i de vocació ambientalista. Quaranta arquitectes posen fil a l'agulla, tenint en compte els criteris de consum mínim d'energia, espais verds, mobilitat de transport públic i mínim de circulació rodada, infraestructures bàsiques i disseny creatiu. Aviat comença a edificar-se el nou conjunt.

El nou barri és inaugurat el desembre del 2006. A l'entrada, un cartell anuncia: «Estem creant el món que volem» i els atrevits colors dels habitatges criden l'atenció. Carrers reservats als vianants, nens jugant al carrer amb total seguretat, plaques solars arreu (produeixen un 40% d'energia superior a la que usen), sistema de calefacció centralitzat, reutilització de l'aigua, tres guarderies públiques, una escola primària, centre d'abastiments, una granja d'educació-aventura on els petits poden conviure amb animals, i un centre social. Dues grans residències d'estudiants, un centre de refugiats gestionat pel govern federal i uns dos-cents apartaments socials per a solters, parelles o famílies de baix poder adquisitiu, complementen el grup. I, entre tot, el funcionament del Fòrum Vauban, un espai de participació continuada i amb un debat que permet treballar qualsevol tema social, arquitectònic i ambiental.

Al seu entorn, un grup de nous habitacles, fora del perímetre, amb possibilitats de cotxe fins a la porta però amb diverses opcions mediambientals. A un extrem, un celler familiar, amb cultius de vinya i l'elaboració d'un cava de qualitat. Encara, la part experimental, on cal notar una casa que gira segons l'aprofitament del sol. A uns metres, un espai ocupat per moviments alternatius, d'estètica okupa i formant un petit campament de caravanes i tendes, potser atrets per una experiència interessant que no acaba d'entrar als seus paràmetres. Al districte de Vauban, en les darreres eleccions europees, el 60% de paperetes escrutades eren a favor dels verds.

Conèixer la realitat de Vauban ha estat una bona descoberta. No sé quin serà el seu desenvolupament històric ni fins a on arribarà –una mare de família deia que estava encantada de viure-hi, però que tenia l'absoluta seguretat que només hi seria durant una etapa de la seva vida–, mes, ara, significa treballar un camí de futur que pot marcar tendències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.