Els batlles fan números
No es poden extrapolar els resultats de les europees a les municipals. És evident. Ni per l'alta abstenció, ni per l'absència de partits que hi ha al Parlament (CUP), ni pel seu caràcter específic. Però, dit això, són una tendència indubtable. I si la tendència referma el que tothom sospita, doncs encara més.
De fet, l'endemà de les eleccions dins el PSC va començar a passar de tot. Converses, propostes, alguna en el límit entre el dins i el fora. Pere Navarro s'ha vist obligat a relaxar la seua intransigència un poc i s'han escoltat veus indissimulades de pànic. Amb uns protagonistes clars, que són els batlles i els regidors.
El PSC ha estat sempre un partit de poder municipal. Tradicionalment era el gran partit dels ajuntaments i les diputacions i guanyava les eleccions espanyoles i europees àmpliament. Però tot això sembla que s'ha acabat. I a un any just de les locals el test de les europees ha estat simplement desastrós.
Actualment el PSC té 274 batlles. Però en les eleccions europees només ha estat primer o segon partit en 67 localitats. La diferència és molt notable. Tant que estic segur que molts batlles i regidors s'han posat a fer números. Les municipals tenen dinàmiques diferents, és cert, però normalment qui governa està en les dues primeres posicions sempre. Caure a la tercera, o més enllà, és en aquest sentit un drama. Encara més si no et vota ningú, que és el que ha passat en 51 municipis de Catalunya, on ningú no ha votat el PSC. És una anècdota això, tenint en compte que la majoria són municipis petits. Sí, però el detall és que no havia passat mai. No és tan anecdòtic, però, la situació de municipis com ara Setcases, on hi ha quatre regidors socialistes i un vot, un de sol, al partit que representen.
Acostumats, a més, a veure que el PSC treia molt bons percentatges de vot en l'àrea metropolitana i els entorns urbans, sobta veure quins són els cinc municipis on el PSC ha quedat millor, percentualment, aquesta vegada: Canejan, Mas de Barberans, Godall, Santa Llogaia i la Canonja. Tret d'aquest darrer, tots els altres municipis tenen poblacions inferiors als mil habitants. És evident que el PSC té un problema, un gran problema. I la confirmació més clara d'això és que ERC ha guanyat –guanyat, sí– a Girona, Mataró, Barcelona, Sabadell, Terrassa, Reus, Tarragona, Lleida..., feus tradicionals fins fa poc o encara del partit dels socialistes. La personalitat del candidat pesarà molt d'ací a un any i les particularitats locals. Però ningú no dubta que diumenge es va produir un autèntic terratrèmol, que podria ser que acabés obligant la direcció del PSC a fer canvis.