Opinió

La batalla de Barcelona

Què faran ICV-EUiA i les CUP si finalment Ada Colau es presenta?

Ha començat el compte enrere. Passades les eleccions europees, i si no passa res, els propers comicis que toquen són els municipals. Els partits han començat a moure les seves pesades maquinàries, però els que es mouen fora de les estructures estàndards, també. El que no s'esperava ningú, però, era que els resultats de les europees, sense ser extrapolables, marquessin una tendència tan clara. ERC va guanyar les eleccions de fa dos diumenges amb el 21,77% dels vots, per sobre de CiU, amb el 20,86%, i ICV-EUiA, 12,61%. Les tres forces favorables a la consulta del 9-N, doncs, en les tres primeres posicions. I el PSC, guanyador històric d'aquest tipus de comicis, i de la majoria en els anys de democràcia a la capital catalana, passava al quart lloc, amb el 12,22% dels vots, 20 punts menys que ara fa cinc anys. ERC arrabassava el primer lloc al PSC en cinc districtes. I els socialistes només resistien en un feu tradicional: Nou Barris.

Els resultats, doncs, han donat una nova dimensió als preparatius per a les municipals. El líder d'ERC, Jordi Portabella, s'ha trobat que l'actual portaveu republicà al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, li barra el pas just quan pot aconseguir els millors resultats de la història. I per això valora presentar-se a les primàries contra Bosch. I el PSC lluita absolutament contra corrent. Jaume Collboni havia de ser el nou líder, sorgit d'un exercici de democràcia com són les primàries. I ni una cosa ni l'altra. És vist com més del mateix, i les primàries... doncs això, que tots sabem com van anar.

CiU i el PP patiran el desgast del govern, uns a la ciutat i al país de les retallades, i l'altre, pel fet de liderar l'executiu que vol destruir l'estat del benestar i que crea problemes on no n'hi ha. Però el que és ara per ara una veritable incògnita és què passarà a l'esquerra d'ERC. Què passarà amb ICV, EUiA i les CUP si finalment tira endavant una candidatura ciutadana liderada per l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau. Colau ha de decidir en els propers dies, després de refusar propostes per liderar les llistes d'ICV-EUiA i Procés Constituent. I sembla que ara per ara té més números el sí que el no, cosa que obligaria Iniciativa i les CUP a decidir si volen formar part d'una candidatura unitària o no. En tot cas, tot indica que, amb l'entrada també de Ciutadans, el nou govern municipal és una veritable incògnita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia