Opinió

La columna

Llicorella

Els vins catalans estan de moda, però la gent encara demana pocs vins catalans. Hem de ser més militants

A molts dels pro­ta­go­nis­tes de les meves novel·les els agrada el vi. La Valèria, de Bones inten­ci­ons, i la seva amiga Far­ners es polei­xen mà a mà una ampo­lla d'Heus de la Vinyeta, i men­tre beuen pre­nen deci­si­ons molt impor­tants; a la mateixa obra, l'avi Valeri i el seu nét Lluís beuen rata­fia i aquesta beguda esta­bleix entre ells uns llaços indes­truc­ti­bles. L'Adri­ana, de Cames de seda, va can­vi­ant sub­til­ment el vi negre pel rosat a mesura que es va des­en­can­tant del seu marit i es llança en braços de l'amant. En Genís, l'octo­ge­nari pro­ta­go­nista de Mil revolts, rei­vin­dica els ver­muts caso­lans, els de tota la vida. A la pro­ta­go­nista, gran pati­dora, d'Els dies difícils, la con­vi­den a beure un Vinyes dels Aspres i un Malaveïna negre, i ja no pateix tant... Patri­o­tisme vinícola-lite­rari, em direu. I tant! El mateix patri­o­tisme de Deli­bes quan, a El hereje, fa beure un vi de Rueda a Cipri­ano Sal­cedo; el mateix patri­o­tisme de Cela que, a Foto­grafías por minuto, elo­gia el vi negre de la Manxa.

Els vins cata­lans estan de moda. De mica en mica comen­cem a enten­dre que Cata­lu­nya és terra de grans vins, que en produïm vari­e­tats molt interes­sants, que les vinyes i el món del vi són un model de turisme cul­tu­ral, de qua­li­tat, i que con­su­mint vins de casa con­tribuïm a l'eco­no­mia local i a pre­ser­var el patri­moni. Però encara ens hi hem de fer una mica més.

El con­sum de vins nos­tres arriba a un 34% del total; anem pel bon camí, però una mica massa lents per al meu gust. La gent encara demana pocs vins cata­lans. Encara hi ha qui està estan­cat en els rio­jas i els ribe­res del duero i no sur­ten d'aquí, i encara hi ha massa res­tau­rants que tenen una carta de vins del país molt limi­tada, i mol­tes boti­gues on les DO cata­la­nes són escas­ses. Hem de ser, també en això, més mili­tants, i apren­dre, com una part més de la nos­tra cul­tura, el que els costa als ceps arre­lar a la lli­co­re­lla. I així, de mica en mica, anar esti­mant el país encara més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.