Opinió

Preguntes a mida

No hi ha cap més
sortida que no passi
per una consulta
clara i catalana
el 9 de novembre. Perquè volem un estat propi i sobirà,
i el tindrem

Diu la savi­esa popu­lar, i també Rai­mon, que qui pre­gunta ja res­pon i qui res­pon també pre­gunta. La pro­posta del secre­tari gene­ral del PSC ha “revo­lu­ci­o­nat” la xarxa pel nivell de sur­re­a­lisme que genera la seva elu­cu­bració men­tal inter­ro­ga­tiva. Miquel Iceta ha pro­po­sat una pre­gunta que insti el govern de la Gene­ra­li­tat a nego­ciar amb l'Estat espa­nyol per millo­rar l'encaix de Cata­lu­nya dins d'Espa­nya.

Heus aquí la pre­gunta que pro­posa: “¿Vol que el govern de Cata­lu­nya negociï amb les ins­ti­tu­ci­ons de l'Estat un acord que garan­teixi el reco­nei­xe­ment del caràcter naci­o­nal de Cata­lu­nya, un pacte fis­cal soli­dari i el blin­datge de les com­petències en llen­gua i cul­tura?”

Una pre­gunta ben sen­zi­lla, a l'abast de tot­hom, trans­pa­rent, clara, sense fal­ses inter­pre­ta­ci­ons. La pre­gunta per­fecta! Tan per­fecta que la podem pro­po­sar dins el Lli­bre Guin­ness dels rècords com a pre­gunta d'una tal pro­fun­di­tat que no ens atre­viríem ni a votar per no des­vir­tuar l'aura màgica de què està envol­tada. Una pre­gunta que ens ha commòs tant que pro­po­sa­rem que quedi per sem­pre més en els annals de la història com a pre­gunta que un gran líder del que era abans els soci­a­lis­tes de Cata­lu­nya va pro­po­sar per obte­nir una res­posta a mida. ¿A mida? Sí, a mida d'un par­tit que vol fer una volta de 360 graus per que­dar-se en una via morta.

Però siguem pèrits de la llen­gua i no ens dei­xem empor­tar per les emo­ci­ons. Això no fa pro­fes­si­o­nal! Una pre­gunta de 38 parau­les. Estic segur que totes les acadèmies de la llen­gua i auto­ri­tats lingüísti­ques con­si­de­ren que una pre­gunta de tal mag­ni­tud, ni més ni menys que 38 parau­les, és la pre­gunta ideal perquè tin­gui una res­posta a mida de qui l'ha for­mu­lada.

Pri­mer dubte: ¿què vol dir exac­ta­ment nego­ciar, a part de l'ori­gen eti­mològic de negar l'oci? ¿Vol dir arri­bar a un acord que afa­vo­reixi les dues parts? (si és que real­ment les afa­vo­reix).

Segon dubte: ¿és simètrica i equi­li­brada la relació de les parts?, és a dir govern de Cata­lu­nya enfront de les ins­ti­tu­ci­ons de l'Estat. ¿No hauríem de par­lar també del govern de l'Estat? Tot seguit el que es demana és que es negociï un acord, expres­sat amb una brevíssima o fugaç sub­or­di­nada, amb tres com­ple­ments: “1) que garan­teixi el reco­nei­xe­ment del caràcter naci­o­nal de Cata­lu­nya, 2) un pacte fis­cal soli­dari i 3) el blin­datge de les com­petències en llen­gua i cul­tura”.

Per sim­pli­fi­car-ho més tot ple­gat, aquest referèndum seria pri­mer per pre­gun­tar si sí o si no a la nego­ci­ació, i si surt que sí, ales­ho­res es nego­ciarà, i del resul­tat de la nego­ci­ació, es tor­na­ria a sot­me­tre a referèndum si es vol o no el resul­tat de la nego­ci­ació. Un resul­tat que ara mateix, ¡màgia!, ja fa una dècada que sabem, perquè la pro­posta de l'encaix amb Espa­nya ja es va votar, i era l'Esta­tut de Mara­gall i Mon­ti­lla, al qual Zapa­tero va dir que dona­ria suport tal com sortís del Par­la­ment, després les Corts sota la direcció d'Alfonso Guerra el varen lli­mar, i tot seguit el Cons­ti­tu­ci­o­nal li va dis­pa­rar el tret de gràcia.

Tot ple­gat no va per­me­tre cap més sor­tida que la que ara vol una majo­ria repre­sen­tada per 86 dels nos­tres repre­sen­tants al Par­la­ment de Cata­lu­nya, una pre­gunta con­sen­su­ada per una majo­ria de les for­ces polítiques cata­la­nes, perquè no hi ha cap més sor­tida que no passi per una con­sulta clara i cata­lana el 9 de novem­bre. Perquè volem un estat propi i sobirà, i el tin­drem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.