Opinió

LA GALERIA

Figueres, 1 d'octubre de 1839

Va ser una ‘performance' del dia i l'hora inaugural de feia un segle i tres quarts

A las once de la mañana salió de la Casa Consistorial el Excelentísimo Ayuntamiento con todo el acompañamiento (Gobernador del Castillo, toda la oficialidad, la plana mayor del Batallón de voluntarios de Isabel II y muchos vecinos). Precedido de la música del Batallón y de 20 niños pobres cuyos padres no tenían haberes para costear la enseñanza en el Colegio; y habiendo salido de este edificio (l'actual Institut Ramon Muntaner) el Director Don Julián González de Soto junto con los profesores y algunos niños para recibir a la corporación referida... Així ho relata Benito Paradela a Un gran pedagogo desconocido (1930), un llibre dedicat a Julián González de Soto, primer director i, juntament amb l'Ajuntament de la vila, fundador de l'Institut Vell de Figueres. Quan vaig ensopegar amb aquest text vaig dir-me: Eureka, vet ací un element de primera categoria per encetar un fet acadèmic a l'aire lliure: els actes de commemoració del 175è aniversari de l'Institut. Com? Ja ho han endevinat: es tractaria d'organitzar una performance del dia i l'hora inaugural de feia un segle i tres quarts. De manera pública, pels carrers de Figueres amb parada i exhibició a la plaça del Centre; festiva, amb tambors i trompetes d'un ersatz del batallón; teatral, amb protagonista, antagonista i secundaris; de gran presència escenogràfica, amb cadafal per a les autoritats, balconada per als discursos, cadiram per als convidats, alumnes, professors vells, passavolants dels carrers de St. Pau i Muntaner..., i així ha estat aquest proppassat 1 d'octubre de 2014. El director Francesc Canet va beneir la idea i, cosa decisiva, va buscar els diners per fer-la possible; Helena Cusí, de la Funcional Teatre i professora de matemàtiques, ha pensat l'espectacle; Josep Valls ha fet la lletra que la descripció de Paradela només deixa intuir; Joan M. Soldevilla ha mogut els fils d'aquest guinyol anomenat coordinació. I el que feia patir, el temps, hi ha acompanyat. Només un aspecte no havia progressat adequadament: per remodelar la plaça el consistori ha disposat de l'estiu, però hem hagut de veure que l'u d'octubre les obres no estaven concloses.

La nau del 175è aniversari ja anava: fa setmanes que es poden visitar els dos espais 'Dalí' i 'Anglada' –alumne i professora estats– en exhibició permanent. I la nau avança: l'incombustible (quasi 96 anys) piojo republicano, el filòleg i exprofessor del Centre Dr. Ernesto Carratalà, dimecres passat va oferir la primera conferència de la dotzena programades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.