Com votarem el 9-N
El canvi de format del 9-N ha tingut com a conseqüència lògica el canvi d'algunes de les coses que estaven previstes per a la votació amb l'anterior convocatòria.
Com votarem, doncs? El 9 de novembre s'obriran els col·legis electorals, anomenats “punts de participació” a les 9 del matí. D'entrada, la Generalitat n'assegurava 600 amb 6.000 meses, bàsicament tots els instituts del país. A finals d'aquesta setmana ja n'eren 700, perquè els primers ajuntaments havien anunciat locals suplementaris. S'espera que superen de llarg els mil punts.
Aquests punts de votació estaran controlats per voluntaris, aquesta és la principal novetat, i per funcionaris també voluntaris que tindran al seu càrrec dues meses cadascun i que seran els que signaran l'acta definitiva de votació.
Per votar només caldrà presentar el DNI. No valdrà el passaport. Caldrà presentar el DNI perquè aquest porta una adreça. Aquesta serà l'adreça vàlida, siga o no el lloc on es viu. Tothom que en el DNI o el NIE tinga una adreça de residència al Principat podrà votar. Això vol dir que si algú viu a Londres o a Salamanca però al seu DNI té una adreça catalana només li caldrà venir per poder votar. També s'establiran setze punts de votació arreu del món per als catalans residents a l'estranger. Aquests podran votar si al seu DNI hi ha una adreça catalana o si s'han inscrit al registre d'estrangers.
En el moment de votar, les dades de cada votant s'entraran en una xarxa informàtica per impedir una segona votació. Aquesta modalitat de vot i registre immediat evita fer ús de cap cens i és l'habitual en molts països europeus.
Les urnes i les paperetes seran exactament les mateixes que havien estat fetes públiques. Per tant, els electors hauran de votar primer si creuen que Catalunya ha de ser un estat i, en cas afirmatiu, si aquest estat ha de ser independent. El resultat se sabrà el dilluns 10 de novembre a les 10 del matí.
No hi haurà vot avançat ni vot per correu però si algú té un justificant que per força major no ha pogut votar el dia 9, tindrà quinze dies per votar posteriorment en alguna de les set delegacions territorials de la Generalitat. Per això els resultats del dia nou seran presentats com a provisionals.
L'altre, i definitiu, element diferenciador és que, en no haver-hi decret de convocatòria, l'Estat no podrà impugnar res. En tot cas ens trobaríem la Guàrdia Civil dins els col·legis.