Opinió

Tribuna

L'impacte del ‘Brexit'

“Els inversors americans estan amatents per comprar les gangues que ofereix o provoca el ‘Brexit'

Avui toca tractar l'actualitat econòmica, i no hi ha dubte que continua vigent la qüestió del Brexit. Tant és així que per manca d'espai potser el que convé és fer un recull desordenat i telegràfic que permeti passar revista al nou esquema simplement d'adaptar-se a un programa amb dos anys de transformació i de separació del nou sistema que s'anirà dissenyant. Veurem, doncs, el que ja s'ha començat a perfilar i, de manera telegràfica, farem una pura enumeració de les decisions que es vagin perfilant. Demano, de bell antuvi, excuses per limitar aquesta exposició a les mesures que es vagin anunciant. I, per favor, dispensin una presentació que només enumerarà els propòsits i les primeres decisions que es vagin adoptant.

Per exemple, el Banc d'Anglaterra per boca del directiu Carney ja ha anunciat que les mesures es faran en un paquet que garanteixi la limitació de la caiguda que pugui provocar el Brexit. També es vetllarà per una actuació que no perjudiqui els països pobres. Caldrà també utilitzar el mètode Inditex d'Amancio Ortega, que seria aplicable a la planificació de models d'automòbils que fabrica Toyota però en confecció. Segons els experts, aquest mètode, encara que s'hagi dissenyat per a la moda, serviria per als automòbils.

Per part seva, les autoritats monetàries reunides a Jackson Hole programen i s'inclinen a favor dels bancs centrals que volen fer maniobres. El problema, si de cas, serà la pròxima recessió. Hi ha, doncs, públics diferents com ara els joves de Londres, que en majoria van votar per quedar-se a la UE en el referèndum. En canvi, a Irlanda del Nord i Escòcia eren partidaris de quedar-se i no de fer com els joves més preparats que s'implicaven pel quedar-se tips que els dictessin el que havien de fer. A Newcastle, que té dues universitats, tampoc no van guanyar els del “queda't”. En tot cas, sembla que va ser decisiu el sentiment de rebuig contra la massa d'immigrants de l'Europa oriental. Són, doncs, dies ben especials els que marquen novetats. Per exemple, l'HSBC, segurament un dels bancs més importants del món, ha declarat que mantindrà la base situada a Londres i que representa una garantia per a la City de Londres com a plaça financera. D'altra banda, no s'ha de perdre de vista que la celebració del centenari de la independència d'Irlanda ha coincidit amb el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. Una votació que, en el cas d'Irlanda del Nord, es podria interpretar com una consulta sobre la permanència a la mateixa Gran Bretanya. En resum, el Brexit pot ser com la sublimació irlandesa i pot perjudicar l'economia insular.

Mentre la Governadora de la Reserva Federal continua diferint en el temps la baixa dels tipus d'interès, l'atur se situa al 5%, i els salaris s'apugen i la inflació es manté al 0,2%. I mentrestant els inversors americans estan amatents per comprar les gangues que ofereix o provoca el Brexit. És visible la presència de compradors de societats al mercat que es deriva del Brexit. No és temps de córrer riscos o de fer aventures. De fet, els productors Brexit ja han baixat a preus més atractius. És enmig de tota aquesta fronda que la cancellera Merkel ha llançat un avís. Ha dit, en efecte, que el Brexit significa una gran ruptura amb la línia tradicional de la història de la Unió Europea. Caldrà, doncs, que de cara al futur això es tingui present, i és evident que hem de fer front al Brexit. Ho diu la política amb més lideratge que tenim, tot i que electoralment passa per unes hores baixes.

Enmig de tot plegat, la cimera de Bratislava, la primera sense presència britànica, ha servit per mostrar nous lideratges com el dels països de dimensió mitjana i procedents de l'Europa de l'Est. A Espanya, en canvi, ningú li ha fet gens de cas, perquè travessa un període d'interinitat. I és que ve escarmentada dels últims episodis vinculats a la crisi. En resum, són moments de crucial importància i evocadors de l'aliança que va fer possible la batalla de Lepant. Tant és així que França ja ha cridat a fer una gran coalició. Confiem, doncs, que Europa sàpiga reaccionar, perquè encara hi som a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.