Vuits i nous
Abandonar Normandia
xavier Vidal Folch encapçala un article a El País amb la frase més brillant i terrible de les que he llegit després de la victòria de Donald Trump als Estats Units. Diu: “Els anglosaxons han abandonat les platges de Normandia.” Sempre recomano als amics i a casa que quan Vidal Folch escriu o parla de política internacional i d'economia estiguin atents perquè en sap molt. L'article que dic va de política internacional i d'economia, internacional i domèstica, i fa posar els pèls de punta ja d'entrada: els anglosaxons han abandonat les platges de Normandia, primer amb el Brexit i ara amb Trump, “dues tramuntanades de proteccionisme nacionalista, inaudites en uns països de tradició liberal”.
El Brexit i les promeses de Trump anuncien un replegament dels “anglosaxons”, en comerç i en tot. Enriquir-se empobrint els altres. Europa serà la primera a ressentir-se'n perquè comporta “la destrucció de l'ordre internacional liberal organitzat des de 1945”. O, segons com, el retorn a la Gran Depressió i “als feixismes que van derivar en Guerra amb majúscules”.
Vaig ser a Normandia aquesta primavera. Ja els en vaig donar notícies. Les platges del desembarcament, els memorials impressionants dels morts en aquella acció militar... Hi havia profusió d'excombatents, principalment dels Estats Units, molts vestits amb uniformes, originals o moderns. Si n'hi havia de britànics, no es feien notar, sigui per tarannà, sigui perquè el continent els cau molt lluny. Els britànics sempre s'escapoleixen. Cada cop que he estat a les institucions europees de Brussel·les o Estrasburg –on sovint m'hi he trobat Xavier Vidal Folch ficant-se per tot i informant-se–, m'han estat presentats polítics de totes les nacions possibles, tret de britànics. Sempre transparents, i amb un peu a fora, però influint més que cap dels altres. Ara han renunciat a influir. Aquells americans uniformats i veterans que presumien amb raó d'haver vingut a salvar Europa, què han votat en les eleccions d'aquesta setmana? Han votat abandonar les platges de Normandia després d'haver-ho fet els britànics? Hi havia també excombatents canadencs. Trump ha anunciat en la campanya que trencarà els acords comercials avantatjosos que els Estats Units tenen amb Mèxic i el Canadà. Alguns americans contraris a Trump han anunciat que s'exiliaran al Canadà, l'antic aliat. Mèxic, que té un mal que no vol soroll, ha vist com la moneda es desplomava. Tot s'ha alterat de manera inquietant.
Parlant d'una altra cosa, o de la mateixa des d'un altre aspecte. Es diu molt que el vot a Trump és contra l'establishment. Si d'anar contra l'establishment es tracta, no es podrien votar persones educades, cultes, intel·ligents, efectives, afables...?