Opinió

Keep calm

Llei electoral

S'està veient arreu que per l'anomenada regeneració política és bàsic poder canviar els sistemes electorals

Hillary Clinton va guanyar Donald Trump per milers de vots i va perdre les eleccions presidencials perquè la traducció dels sufragis en nombre de delegats per cada estat va deixar la candidatura demòcrata molt al darrere del seu adversari. Aquest fet pot servir-nos d'exemple de les conseqüències que pot tenir la influència dels sistemes electorals en cada país.

Espanya. País propens a la picabaralla política constant, de majories malenteses i minories que busquen protagonisme; calen canvis urgents a les regles de joc polític en el cas que vulguin recuperar la confiança a la democràcia representativa.

Catalunya. No ha tingut mai una llei electoral pròpia. Fins ara l'autonomia catalana és regeix per la llei electoral espanyola, que està plena de mancances sobretot en el repartiment proporcional dels vots. Fa uns dies el Parlament de Catalunya va donar el vistiplau per començar a tramitar novament la llei. Vista la experiència, hi ha poques esperances que prosperi a l'actual legislatura catalana. En l'últim intent que va haver-hi ara fa quatre anys per una llei electoral catalana els grups polítics només es van posar d'acord en l'obligació d' emetre blocs electorals a les televisions públiques, fet que el Col·legi de Periodistes intenta frenar com pot en les èpoques electorals. Amb el panorama polític actual serà difícil fer prosperar una llei catalana que dicti limitacions de mandats, llistes obertes, més proporcionalitat entre vots i escons etc...

S'està veient arreu que per l'anomenada regeneració política és bàsic poder canviar els sistemes electorals. Canviaria com el dia i la nit el concepte que sovint tenim de la nostra classe política.

El darrer exemple ha estat amb els diputats socialistes catalans, que van votar en contra de Rajoy a l'últim debat d'investidura, tot i els advertiments del PSOE, que demanaven que s'abstinguessin i, per això, han estat castigats. Amb llistes obertes i llibertat de vot del parlamentari això no hauria passat. Com tampoc no hauria passat el dia que Marina Geli i companyia van votar a favor del dret a decidir en contra del vot del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.