Opinió

Full de ruta

Que sí que es pot, Mariano

Diversos juristes de renom –i més que n'hi hauria si el govern espanyol no les gastés com les gasta– ja han afirmat que el referèndum és possible

El president d'Espanya, Mariano Rajoy, va voler gairebé acomiadar l'any amb un discurs triomfalista sobre la bona marxa de l'economia –obviant, és clar, que Catalunya és un dels motors principals de tal miracle– i, a instàncies de les preguntes dels periodistes, a repetir el que ja ens sabem de memòria: que no es pot fer el referèndum a Catalunya perquè la llei no ho permet. La llei espanyola, per suposat. Per això se n'ha hagut de fer una de pròpia.

A més, afirma el president espanyol, el referèndum atemptaria contra la igualtat de tots els espanyols i l'estat de dret. No em diran que això els ve de nou, oi? Perquè ho hem sentit un centenar de vegades, o més, en la seva boca i en la de molts polítics espanyols, no necessàriament del mateix partit que Rajoy. Doncs preparin-se, perquè aquest 2017 encara el sentirem més cops, sobretot a mesura que s'acosti la data del referèndum, aquest que Mariano Rajoy diu que no es pot fer.

No es pot fer i, a més, tothom que ha dit el contrari –és a dir, que sí que es pot fer un referèndum a Catalunya sense haver de tocar ni una coma de la Constitució i que, en el fons, tot és qüestió de voluntat política–, ha acabat patint les ires de l'Estat espanyol. De pactar, el que es diu pactar, no en saben gaire –el que fa el PP amb el PSOE és una altra cosa–, però a l'hora de fer sentir el pes de la llei –la seva– és tota una altra cosa.

Diversos juristes de renom –i més que n'hi hauria si el govern espanyol no les gastés com les gasta– ja han dit que el referèndum és possible, un bon punt de partida perquè tal consulta fos pactada.

Però Mariano Rajoy, encara que volgués, mai no s'atrevirà a negociar bilateralment amb Catalunya. Igual que allò que a Madrid anomenen el problema catalán –com si la democràcia fos un problema– dóna vots al PP, una negociació amb Catalunya l'esmicolaria.

Llavors afloraria sense careta la dreta més cavernícola i antieuropea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia