Tribuna
Llençar menjar no és ètic
Hi ha gestos petits que serveixen per anar despertant grans consciències. Aquest podria ser el cas de #gastrorecup, el sopar amb aliments recuperats que va organitzar la cuinera Ada Parellada al restaurant Semproniana amb la col·laboració de Som Gent de Profit, la Plataforma Aprofitem els Aliments, Espigoladors, Spora Sinergies i un seguit de proveïdors que van aportar els aliments rebutjats.
La idea és senzilla però complexa a la vegada. L'equip del restaurant elabora un seguit de plats que no tenen res a envejar dels habituals que integren la carta, amb la particularitat d'estar confegits amb productes destinats directament al rebuig. Fruites macades, aliments a punt d'arribar a la seva data de consum preferent o bé aquells que no han entrat al circuit comercial perquè no compleixen els mínims exigits de presència estètica o de mida. Els comensals no trien i van rebent a l'atzar tres de les setze propostes presentades (primer, segon i postres).
L'objectiu és convertir el sopar en una mena de revulsiu i també en catalitzador d'una nova consciència sobre el malbaratament dels aliments, un greu problema, sovint invisible, que cal evitar i que mou unes xifres sorprenents. Resulta esfereïdor pensar en tot el menjar que acaba a les escombraries. Aliments provinents del comerç de proximitat, de les grans superfícies, de productors, de les distribuïdores, dels restaurants, dels menús escolars, dels menús dels hospitals, de la logística dels grans esdeveniments. La suma, sabent que ben a la vora hi ha gent que passa gana, és realment feridora i aquesta és la idea, aconseguir portar el problema a la primera línia del debat per tal que es comencin a prendre mesures privades i públiques que ho evitin.
De fet, a hores d'ara, ja es comencen a implantar programes escolars que donen nova vida als aliments preparats provinents dels menjadors escolars, s'estan fent estudis en grans hospitals de la zona metropolitana per tal d'avaluar l'abast real del malbaratament i com es pot reaprofitar tot el que es llença i es prepara una xarxa de contenidors freds gestionats per voluntaris que permetin mantenir en bon estat els aliments provinents de circuits comercials i privats de proximitat.
Així doncs, #gastrorecup, aquesta idea que presenta l'Ada Parellada en forma de sopar “d'aliments sense cost que no tenen preu”, no és altra cosa que la magnífica punta de llança d'un futur i necessari canvi de paradigma que ens ha de conduir a tots, de manera individual i també col·lectiva, a reflexionar de manera profunda i seriosa cada vegada que pensem que un aliment en bon estat pot anar a parar a la xarxa d'escombraries enlloc d'incorporar-se a una xarxa solidària. Llençar menjar no és ètic.