LA GALERIA
1,5% cultural? Què!?
Espero no vessar-la. Algú qualificat de l'Ajuntament de Girona podria informar-me si el municipi ha aspirat a l'1,5% cultural (fins al 2013 era l'1%) en aquests darrers deu anys?
Segons recorda el Ministeri de Foment d'Espanya, la vigent llei de patrimoni històric estableix l'obligació de destinar en els contractes d'obra pública una partida de l'1,5% del cost a treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric o al foment de la creativitat artística, “amb preferència en el lloc de la pròpia obra o en el seu immediat entorn”. Fent una cerca a l'àmbit de les comarques gironines es pot comprovar quines poblacions i projectes han estat executats (o s'estan executant) finançats per aquesta “partida cultural” obligatòria en tota l'obra pública promoguda per l'Estat que tingui un cost superior als 601.012,10 euros i que no afecti la seguretat i defensa de l'Estat.
Banyoles, Besalú, Caldes, l'Escala, Figueres, Hostalric, Llers, Olot, Palafrugell, Palol de Revardit, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Santa Coloma de Farners i Vilobí d'Onyar són els catorze municipis on s'han realitzat disset actuacions diferents en els darrers anys acollint-se a l'1% o a l'1,5% cultural legislat. Aquests serien uns quants exemples dels projectes que s'han beneficiat, des del 2014, gràcies a la bona feina dels equips de govern d'aquelles corporacions que han estat al lloro del retorn al territori d'uns euros benvinguts: la recuperació de l'entorn del pont romànic de Besalú (2004); la urbanització del conjunt històric del puig de Sant Grau i les termes romanes de Caldes (2011); la intervenció en les muralles d'Hostalric (la 5a fase, el 2011); la rehabilitació de Cal Ganxó, nova seu del Museu del Suro de Palafrugell, a Can Mario (4a fase, 2013); la recuperació de l'antic convent dels Caputxins de Figueres per a una sala polivalent d'arts escèniques (iniciada el 2011)...
Amb la increïble sort que hem tingut els gironins i les gironines de la capital de gaudir de regidors (històrics i presents) que han compaginat la responsabilitat dual de les àrees d'Urbanisme (o del tren) i Cultura alhora (o d'una manera successiva), se'm fa estrany que cap d'aquests caps hagin agafat la calculadora del Windows per obtenir quin és l'1,5% dels 20 milions d'euros que va costar el sobredimensionat nou pont sobre el Ter (Pont Major/hospital Trueta): 300.000 euros! Així ja tindríem líquid per conservar la passera de Mas Ramada, patrimoni històric dels veïns, i enriquir l'entorn de l'Onyar a l'est de Girona.