LA GALERIA
Utopia a Sant Narcís
No seré jo qui qüestioni el resultat d'una assemblea de veïns. Ni se'm passa pel cap dubtar de la seriositat del treball i de la feina voluntària diària esmerçada per una associació de veïns. I menys encara si aquesta és la del barri de Sant Narcís de Girona. No relacionaré tot el que la junta d'aquesta associació ha fet i fa des de fa mil anys per protegir, prestigiar, estimular, reivindicar aquest sector de la ciutat dels quatre rius i una séquia. Les xarxes d'internet són testimoni de la constant presència de les propostes, reclamacions, iniciatives culturals, estructurals i guturals dels santnarcisencs. De fet, és una de les associacions veïnals que més les aprofita: els navegants de la xarxa es poden fer una idea ajustada de la realitat, que Sant Narcís és més que viu i que no tot és el TAV a la perifèria. Dijous es va tornar a omplir el teatre de veïnes i veïns que van acudir a l'assembla extraordinària convocada per l'AV Sant Narcís sota el lema “El pla integral del barri: construïm entre tots un futur per al barri”. Aviat farà vuit mesos del 18 de juliol de l'any vençut, que el mateix marc també es va omplir convocats per l'Ajuntament i la seva alcaldessa: els veïns, farts, van triar pagar per enderrocar el finger i perquè s'acabi per fi l'obra del TAV perquè no es confia en Adif.
Ara, després de tenir aparcada un any la proposta municipal de l'urgent pla integral per al sector, el consistori parla de crear taules de participació ciutadana per dissenyar l'actuació. Es fa una crida al veïnatge per presentar propostes, per definir prioritats, per enumerar les mancances, per llistar el que cal fer. Tornarem a esmerçar hores (que els voluntaris no facturaran), tornarem a les reunions i trobades sectorials (de vuit a tres?), tornarem a debatre l'obvi i a ordenar què és el que cal fer primer... Els veïns de Santa Eugènia-Can Gibert coneixen aquests processos participatius: el pla de barris que es va aplicar malament en aquest sector podria ser un bon model per aprendre de què va això de l'antiga participança.
Hi ha prou estudis, informes i dades a mans de la UMAT (90% dels locals comercials tancats), que sumats als primers documents del PEiC (pla d'educació i convivència) més els pregons de la festa major del barri (p.ex. el del 2005 de la doctora en geografia Rosa Maria Fragell: “Avui és un bon dia per començar a fer utopia”) permetrien de sobres que els tècnics municipals presentessin ja un bon material per treballar plegats. Per això els paguem.