Tribuna
Vull estar equivocat
Què és que ha passat perquè en qüestió de quaranta anys hàgim passat de cridar, fer pancartes, llançar octavilles, signar manifestos que clamaven, per exemple, “Més escoles i menys policia”, a donar veu als que avui vindiquen, entre línies i no tant, justament el contrari. “Escoles”, com a metàfora de tots els drets que ens emparen com a ciutadans i treballadors; per “policia”, paraula entesa únicament com a “més repressió” per qui se la posa a la boca.
Qualsevol t'insulta avui, en plena conversa distesa, amb un “més policia, més seguretat” com a panacea davant qualsevol situació complexa, i recontrargumentar-li que “més escoles, més educació” seria una resposta més ajustada i eficaç a les actuals necessitats de la societat es transforma en una feina hercúlia. Titànica. Fins i tot, per fer més difícil el diàleg, les administracions públiques han substituït la tradicional àrea batejada com a “de seguretat” per un joc de paraules que impossibilita posar les coses al seu lloc: ara parlem de “convivència ciutadana” i les entitats veïnals han caigut a la trampa i ara es barregen els drets socials amb els uniformes basant-se en nous informes i falses estadístiques per avalar-los. Que tot sigui una enorme mentida a ningú no li importa. Encara recordo les crítiques al govern de González quan aquest va fusionar –1994/1996– en la persona de Belloch els ministeris de Justícia i Interior per primera vegada en democràcia. On s'és vist que un àmbit temàtic i l'altre tinguin res a veure competencialment i més en un estat de dret que llueix de la separació de poders? Ho vàrem deixar passar, com tantes altres coses, i aquí estem, reclamant mesures punitives com a solució a les injustícies.
I així, a poc a poc, piano piano, ens hem deixat retallar tot el que donava consistència a un estil de vida (anomenat estat del benestar, recordeu?) que voldríem universal, mentre permetíem que ingents quantitats de recursos anessin a parar a la mà de lladres confessos, condemnats o en procés, empreses paraestatals que trafiquen legalment amb armes que maten a l'engròs, companyies elèctriques que literalment i obertament ens roben a la menuda, a la mà de personatges nefastos atrinxerats en consells d'administració de caixes i bancs, atrinxerats en immunitats a governs i parlaments...
I ara, el neollenguatge popularitza en vint-i-set caràcters el que ja és tot un programa polític avalat a més d'un territori que s'imposa sense cap crítica consistent de rebuig, no fos cas que acabem criminalitzats o perdent vots: “Més policia i menys escoles”. Hem mirat cap a l'altre costat, sí, i això ha estat possible perquè abans ja havíem perdut la batalla de les idees, fabricant la manufactura de l'idiota col·lectiu i estenent l'analfabetisme polític i ètic, segurament sotmesos per raó de la pressió ideològica –educativa, econòmica, mediàtica– dirigida a, d'una banda, fragmentar, individualitzar i enfrontar la gent treballadora i de l'altra, a generar por.