Opinió

Homo Sapiens

Promeses i mala fe manifesta

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

El 80 per cent del que s'ha invertit al corredor mediterrani ha estat en obres per connectar-lo amb Madrid

es paraules se les emporta el vent, sobretot si qui les pronuncia té la credibilitat sota zero, com és el cas del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els seus ministres. Més si parlen d'infraestructures a Catalunya i al País Valencià. Ferroviàries, viàries, portuàries o aeroportuàries. Tant li fa. Hi ha tantes promeses i tants incompliments, que ja és impossible creure's ningú. De fet, la cosa ve lluny, de molt lluny. De quan van manar els socialistes als anys vuitanta i primers dels noranta i van preferir connectar Madrid i Sevilla, abans que l'Estat amb Europa. Socialistes que no van dubtar ni un segon –i els populars van continuar la feina de bon grat– a estendre un model ferroviari radial. Aquell que permet a la perifèria oferir “velles glòries a Espanya” i no pas connectar-se entre ella. Ministres socialistes –Enrique Barón, Javier Sáenz de Cosculluela, Josep Borrell, Magdalena Álvarez i José Blanco– i ministres populars –Rafael Arias-Salgado, Francisco Álvarez-Cascos i Ana Pastor– a sou de les elits castellanes i madrilenyes. El nonat corredor mediterrani i l'abandó de les rodalies de Catalunya en són dos grans exemples propers, d'aquesta política, però també podríem preguntar a gallecs, asturians i bascos, per exemple, com d'oblidats es troben quan han de comunicar-se per tren entre ells.

Ho hem denunciat manta vegades, però que entre Barcelona i València hi hagi encara –som a l'any 2017!– un tram de via única, només es pot entendre com un càstig a l'economia dels Països Catalans. Sortosament, els empresaris valencians s'han decidit plantar els últims mesos. Potser finalment els faran cas, però de moment tot apunta que serà que no. D'entrada, una xifra, denunciada pel govern valencià: el 80 per cent del que s'ha invertit al corredor mediterrani ha estat en obres per connectar-lo amb Madrid. De sortida, un tuit ben aclaridor de l'actual ministre de Foment Íñigo de la Serna, clar reflex del que pensa el seu govern. “El #corredormediterraneo avança. Castelló estarà a 2 h 25 min. de Madrid gràcies a aquest nou tram que he visitat avui”. Ignorància i mala fe manifesta. O potser es va equivocar i volia escriure #corredorMadridterraneo?

L



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia