Opinió

Full de ruta

El PP, partit a il·legalitzar

La lectura de la llei de partits i del Codi Penal espanyol ho deixa clar: hi ha arguments per il·legalitzar un partit amb més de 850 càrrecs imputats

En el seu article 10, la llei de partits del 2002 , aquella que es va pensar i aprovar només per anar contra les formacions independentistes basques, diu que es podran dissoldre o suspendre judicialment els partits polítics que incorrin en supòsits tipificats com a associació il·lícita en el Codi Penal. En dret, es denomina associació il·lícita un grup d'individus constituït amb l'objectiu de cometre actes contraris a la llei, ja siguin delictes civils com penals. De fet, a l' article 515 del Codi Penal espanyol es tipifica que són punibles les associacions il·lícites –també anomenades organitzacions criminals pels fiscals– que “després de constituir-se”, promoguin o tinguin per objecte cometre o promoure la comissió de delictes. D'entrada, aquesta denominació d'associació il·lícita o organització criminal es feia servir per delictes de narcotràfic, tràfic d'éssers humans o terrorisme. Però amb el temps, s'hi han afegit els delictes econòmics greus, el blanqueig de diners o el tràfic d'obres d'art. I ja hi ha jurisprudència de condemnes per “corrupció administrativa” en què es parla d'associació il·lícita. I, encara més, en l'ordre d'empresonament contra els detinguts en l'operació Lezo, la de corrupció del PP madrileny liderada per Ignacio González i que ha fet dimitir, per tercer cop, Esperanza Aguirre, el jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco els imputa el delicte de pertinença a organització criminal, encara que el cap de la fiscalia anticorrupció, Manuel Moix, va obligar els seus fiscals a retirar aquesta acusació.

A l'Estat espanyol hi ha un partit polític, el PP, que té, a hores d'ara, més de 850 membres –entre els quals presidents de comunitats autònomes i els tresorers– condemnats o imputats per corrupció. Gürtel, Púnica, Auditorio, Imelsa, Emarsa, Fórmula 1, Palma Arena i Lezo són només alguns sumaris que protagonitza. Recordin el Codi Penal: associacions que després de constituir-se promoguin o cometin delictes. Cal o no demanar ja la il·legalització d'aquesta organització criminal?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia