la tribuna

L'any que comencem

El món és ple de problemes, com ha estat sempre. El que sabem, després de l'experiència del segle XX, és que el marc on resoldre'ls només pot ser un: el de les societats obertes i plurals

Tenim guerres a l'Àfrica, i el conflicte eternitzat de l'Orient Mitjà –que condiciona tota la política mundial–, i altres conflictes menys tangibles. El canvi climàtic, per exemple, que és un problema objectiu, i també la darrera expressió de pors ancestrals

Estem en con­di­ci­ons de fer un balanç dels pri­mers nou anys del segon mil·lenni? El món sem­bla avançar len­ta­ment des que, el 1989, van caure les com­por­tes del comu­nisme i molts països van tor­nar a la història. Des d'ales­ho­res, per exem­ple, les xifres de crei­xe­ment de la Xina, l'Índia, el Bra­sil i Sud-àfrica són espec­ta­cu­lars. En diuen els països emer­gents i, tal com hem vist en la recent con­ferència sobre el canvi climàtic cele­brada a Copen­ha­guen, ells con­di­ci­o­nen i con­di­ci­o­na­ran l'hege­mo­nia dels Estats Units. Des del nos­tre racó d'Europa això de vega­des costa d'enten­dre. Fa la impressió que molts peri­o­dis­tes encara ana­lit­zen el món amb ulls de la guerra freda, obses­si­o­nats per la relació d'Espa­nya i Europa amb els Estats Units, sense ado­nar-se que la influència d'Europa cada cop és menor, en el tren­ca­clos­ques de la política inter­na­ci­o­nal, pot­ser perquè Europa és el millor lloc per viure-hi de tot el pla­neta, però no el ter­ri­tori ni més dinàmic, ni més valent ni el més dis­po­sat a assu­mir ris­cos per­so­nals o col·lec­tius.

El món és, natu­ral­ment, ple de pro­ble­mes, com ha estat sem­pre. El que sabem, després de l'experiència del segle XX, és que el marc on resol­dre aquests pro­ble­mes només pot ser un: el de les soci­e­tats ober­tes i plu­rals. Que el món sem­pre hagi estat ple de pro­ble­mes no sig­ni­fica que cada gene­ració no tin­gui l'obli­gació d'inten­tar resol­dre'ls. És difícil esta­blir un cànon de la importància dels pro­ble­mes però pot­ser el més greu és el de les soci­e­tats que, de fa anys, no avan­cen en el camí de la lli­ber­tat i el benes­tar sinó que es tro­ben enquis­ta­des, quan no en franc retrocés, en situ­a­ci­ons de gana, misèria i guerra. En un món tan tec­nològica­ment avançat com el nos­tre, resulta inac­cep­ta­ble que encara hi hagi milers de per­so­nes que cada any morin de gana o de malal­ties fàcil­ment gua­ri­bles en un con­text social mínima­ment raci­o­nal. L'Àfrica és, en aquest sen­tit, el gran forat negre de la Huma­ni­tat. Ara ja podem dir que el procés de des­co­lo­nit­zació ha estat tant o més per­ju­di­cial, per a molts països afri­cans, que el procés de colo­nit­zació. Tot això fa que els països benes­tants d'Europa, Cata­lu­nya inclosa, pro­jec­tin sobre l'Àfrica l'antic espe­rit cari­ta­tiu cristià ara recon­ver­tit en forma d'ONG. No és segur que aquesta sigui la solució, per molt que algu­nes d'aques­tes ins­ti­tu­ci­ons duguin a terme una tasca eficaç i benemèrita. Els afri­cans neces­si­ten fer-se amos dels seus pro­pis des­tins, i això és més que una frase feta. És la cons­ta­tació que la solució dels pro­ble­mes afri­cans només pot sor­tir de la mateixa Àfrica.

Tenim guer­res a l'Àfrica, i el con­flicte eter­nit­zat de l'Ori­ent Mitjà –que con­di­ci­ona tota la política mun­dial– i la presència de l'isla­misme radi­cal que fa estralls a l'Iraq, a l'Iran i també, d'una manera més ama­gada però igual­ment per­versa, a casa nos­tra per més que alguns il·lusos pre­fe­rei­xin no veure-ho. Con­tra tot això hem de llui­tar. També hem de llui­tar, però, con­tra altres con­flic­tes menys tan­gi­bles, menys quan­ti­fi­ca­bles però igual­ment pre­sents i des­as­sos­se­ga­dors. El canvi climàtic, per exem­ple. El canvi climàtic és un pro­blema objec­tiu i, també, la dar­rera expressió de les pors ances­trals que al llarg de la història han tena­llat l'espe­rit dels humans. Molt sovint, l'home es pensa que es rein­venta però les seves pors són les matei­xes de sem­pre. Les podem lle­gir en les tragèdies gre­gues, en els diver­sos mil·lena­ris­mes de l'edat mit­jana o davant d'alguns dels grans avenços –el fer­ro­car­ril, per exem­ple– del segle XIX.

Els euro­peus hem sor­tit del segle XX escar­men­tats de les teo­ries que pre­te­nien haver tro­bat una solució glo­bal als pro­ble­mes soci­als i espi­ri­tu­als dels humans. S'imposa la humi­li­tat. Per això, en aquest començament d'any em sem­bla més opor­tuna que mai una reflexió escrita al segle I i que forma part de la doc­trina dels dotze apòstols. Diu així: «El pro­feta que ense­nya la veri­tat si no prac­tica allò que ense­nya és un fals pro­feta.» On diu pro­feta posem-hi peri­o­dista o polític i pot­ser hau­rem tro­bat una manera digna d'anar pel món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.