Opinió

Tribuna

Dominar el relat

“Taules civils per diagnosticar problemes compartits i determinar-ne solucions

El relat domi­nant del depen­den­tisme és que els impul­sors de la República Cata­lana han enga­nyat la població. Perquè han venut un objec­tiu inas­so­li­ble i han rene­gat d’ell a la pri­mera gar­ro­tada. No diuen, però, que s’ha fet inas­so­li­ble perquè ells han inci­tat les acci­ons bru­tals de l’Estat i la vul­ne­ració de drets humans i hi han donat cober­tura. I que la supo­sada renúncia basada en l’accep­tació del 155 només és el reco­nei­xe­ment fàctic que l’han impo­sat per la força als empre­so­nats. I que un aca­ta­ment per impe­ra­tiu penal és simi­lar al que hem hagut de fer milers de càrrecs elec­tes quan ens han obli­gat a pro­me­tre la Cons­ti­tució, per impe­ra­tiu legal.

Però l’autèntic engany con­ti­nuAT és el dels relats espa­nyo­lis­tes des­ti­nats a des­mo­ra­lit­zar l’elec­to­rat democràtic. Pri­mer, bona part del dis­curs con­tra el procés par­teix d’una supo­sada vul­ne­ració de drets dels par­la­men­ta­ris uni­o­nis­tes en apro­var un regla­ment que per­me­tia una votació exprés de lleis urgents. Aquesta apro­vació, que ha arri­bat a ser qua­li­fi­cada de cop d’estat inde­pen­den­tista, resulta que és per­fec­ta­ment legal segons el seu Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que ho ha sen­ten­ciat fa tres dies. Així doncs, res de cop d’estat en el pro­ce­di­ment d’apro­vació de la llei del referèndum i de la tran­si­to­ri­e­tat.

Segon, el minis­tre Mon­toro va inter­ve­nir les finan­ces de la Gene­ra­li­tat amb dues excu­ses: calia garan­tir l’esta­bi­li­tat pres­su­postària i evi­tar que es mal­ver­ses­sin diners cap al referèndum. Doncs bé, la inter­venció gene­ral ja va anun­ciar que no havia tro­bat cap par­tida sig­ni­fi­ca­tiva des­ti­nada a l’auto­de­ter­mi­nació; i, abans-d’ahir mateix, apa­rei­xien les dades ofi­ci­als de l’estat finan­cer de la Gene­ra­li­tat quan la van inter­ve­nir. tenia 140 mili­ons de superàvit.

Ter­cer relat capciós. Quan s’acusa l’inde­pen­den­tisme de pen­sa­ment màgic per haver creat il·lusi­ons sense fona­ment, s’amaga que el prin­ci­pal pen­sa­ment màgic és la crosta del règim que afirma que la nor­ma­li­tat tor­narà després del 21-D. Que això de l’auto­de­ter­mi­nació ha estat una febrada que amb una mica de xarop d’estopa pas­sarà. Doncs bé, en el millor dels esce­na­ris pos­si­bles per a ells, hi haurà garan­tit un enquis­ta­ment del con­flicte català, una rebel·lió més sorda o soro­llosa, depèn del moment i de la força de la població que actua de motor econòmic de l’Estat i amb més capa­ci­tat d’ini­ci­a­tiva social i cul­tu­ral. Qual­se­vol per­vivència d’aquest con­flicte com­por­tarà una acce­le­ració de la fallida econòmica de l’Estat com ha estat adver­tit per tots els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals de pros­pec­tiva econòmica –el dar­rer, l’OCDE.

LA llista podria ser quasi infi­nita. I per això cal­dria crear una pla­ta­forma vir­tual de pro­fes­si­o­nals i volun­ta­ris que sota una eti­queta tipus #LAVE­RI­TAT sis­temàtica­ment coor­dinés les res­pos­tes des­men­tint una a una les fal­se­dats de l’argu­men­tari espa­nyo­lista. Cal recu­pe­rar el tremp de la lluita, de la mateixa manera que la gent de @Drets­Cat s’ha ofert per reco­llir totes les denúncies d’odi anti­ca­talà que alhora s’enviïn al por­tal que ha obert el minis­tre Zoido per rebre només els supo­sats epi­so­dis d’odi con­tra l’Estat.

Ve una cam­pa­nya que també es jugarà en altres fronts. D’Arri­ma­das a Xavier Domènech sen­ti­rem a dir que el procés ha impe­dit resol­dre allò que interessa la gent, donant-se un per­fil social. Aquí el lema “fets i no parau­les” té plena vigència: a part de l’obra feta, hi ha una llarga llista de lleis cata­la­nes soci­als, ambi­en­tals, econòmiques que afa­vo­rien una trans­for­mació de progrés i de qua­li­tat de vida que han estat blo­que­ja­des per l’Estat. Només amb el con­tin­gut d’aquesta llista els tapem la boca.

Però hi ha un altre aspecte que pas­sarà a ser essen­cial: la lluita per la democràcia. I crec que no ens hem de cen­trar només en un dis­curs defen­siu de “no al 155 i alli­be­ra­ment de pre­sos”, sinó que hem de pro­po­sar quina democràcia és la que volem per millo­rar la que teníem i com­pa­rar-la amb la cari­ca­tura que d’ella ens han dei­xat les acci­ons dic­ta­to­ri­als del PP, el PSOE i Cs.

Final­ment, cal par­lar clar als elec­tors. Cal l’accep­tació de la rea­li­tat, que mai és resig­nació, sinó con­dició base per trans­for­mar-la. I la rea­li­tat és que ens hem tro­bat al davant un Estat més bru­tal del que ens pensàvem i una Unió Euro­pea, impen­sa­ble, per­mis­siva amb la seva bru­ta­li­tat. Aquests dos fac­tors ens obli­guen sense resig­nació a afi­nar les estratègies cap al bas­ti­ment de la República pro­cla­mada.

L’inde­pen­den­tisme ha plan­te­jat un embat con­tra l’Estat obvi­ant l’existència de cen­te­nars de milers de per­so­nes cata­la­nes per ara pro­fun­da­ment espa­nyo­lis­tes. De la mateixa manera que els diri­gents d’aquesta àmplia mino­ria estan uti­lit­zant l’Estat per impo­sar a la majo­ria les seves opci­ons. Doncs bé, tin­drem noves estratègies de des­gast del règim i l’Estat, dins de les quals no hauríem d’obli­dar les cam­pa­nyes d’impacte econòmic que seran clau els pro­pers mesos per deses­ta­bi­lit­zar el tau­ler de joc. Però alhora caldrà esta­blir vies d’inter­lo­cució, d’entrada con­flic­tiva, amb aque­lla part de la soci­e­tat cata­lana que veu en la República una amenaça. I aquesta inter­lo­cució sense la medi­ació de l’Estat ni d’una pos­si­ble Gene­ra­li­tat recu­pe­rada. Tau­les civils per diagnos­ti­car pro­ble­mes com­par­tits i deter­mi­nar-ne solu­ci­ons. Nous relats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.