Opinió

Full de ruta

“«Este muerto es nuestro»”

Els informes de la Guàrdia Civil equiparen el procés català a la violència etarra

La frase textual va ser: “Este muerto es nuestro y haremos lo que queramos.” I la va pronunciar el 15 desembre de l’any 2000 el que llavors era el secretari general del PP, Javier Arenas, en una reunió en un conegut hotel de Terrassa. El 14 de desembre ETA havia assassinat a la cocapital del Vallès Occidental el regidor del PP de Viladecavalls Francisco Cano Consuegra. El dia següent, la plana major del PP era al Vallès i no va deixar treballar ni el govern socialista de Terrassa ni el convergent de Viladecavalls, abocats en els actes d’homenatge a Cano. Però la utilització política de les víctimes del terrorisme per part del PP, una constant en els darrers anys d’ETA que encara dura, va anar més enllà. El dia 16, el mateix hotel va ser l’escenari d’una reunió dels 300 regidors catalans del PP, una reunió encapçalada pel mateix president del govern, Jose María Aznar; el ministre de l’Interior, Jaime Mayor Oreja, i Arenas. En aquesta reunió, un grup de regidors vallesans del PP que se sentien amenaçats van anar a reclamar més protecció a Mayor Oreja. La resposta, explicada per un d’aquests edils va ser: “No us preocupeu, teniu més possibilitats de morir en un accident de trànsit.” En els mesos posteriors, hi va haver un seguit de dimissions al PP del Vallès...

A què ve explicar ara aquesta batalleta de fa més de 17 anys? Doncs perquè la manera en què el PP –i les estructures d’estat que vol mantenir el PSOE i que paguen les campanyes electorals de Ciutadans– tracta el procés català demostra que els morts d’ETA els eren irrellevants. La mentida del “sense violència es pot parlar de tot” ha quedat àmpliament superada i ara és el mateix Suprem qui en la interlocutòria que manté a Oriol Junqueras com a pres polític admet que l’Estat tracta el procés català com va tractar el basc. Els informes de la Guàrdia Civil en què es basa són una còpia dels que van fer al País Basc, però on hi havia reunions secretes o a França hi posa rodes de premsa públiques, i on hi havia atemptats o kale borroka hi posa les manifestacions de la Diada. Tot plegat faria gràcia si no fos tan greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.