Tribuna
Horitzó econòmic 2018
Al darrer informe econòmic i financer d’Esade expliquem que les perspectives de l’economia global per a l’any 2018 són positives. Ho són tant per a les avançades com per a les emergents. Les primeres van créixer el passat 2017 una mica per sobre del 2% i les segones, prop del 4,5%. Aquest 2018 esperem unes xifres semblants, del 2% per a les avançades i algunes dècimes més, gairebé al 5%, per a les emergents. A escala global evolucionen bé variables com la producció industrial, la inversió empresarial en béns d’equipament i el comerç internacional. Els índexs de confiança dels empresaris i els consumidors també milloren.
Les economies avançades continuen la seva recuperació cíclica, aprofitant els gaps de producció encara existents. És a dir, recuperant aquells factors productius que havien quedat sense utilitzar durant la crisi. El creixement hi és sostingut pel consum de les famílies i la inversió empresarial, que aprofiten els tipus d’interès encara molt baixos i la disponibilitat de crèdit en un context de bones expectatives generals. En alguns països també s’aprofiten les baixades d’impostos.
Cal tenir en compte, però, que a mitjà termini, un cop eliminats els gaps de producció, la taxa de creixement convergirà cap al seu nivell potencial, que és clarament inferior ara que el que existia abans de la crisi. Les causes principals són l’evolució més pobra de la productivitat i l’envelliment de la població. L’augment de la productivitat és doncs un dels principals reptes, a mitjà i llarg termini, per a l’economia global.
De totes maneres, a curt termini, aquest 2018, el creixement mantindrà el mateix impuls que l’any passat. Els Estats Units, si la reforma fiscal de l’administració Trump es va concretant segons l’anunciat, creixeran al 2%. La zona euro també creixerà a l’entorn del 2%. Alemanya ho farà a aquesta mateixa xifra, mentre que Irlanda i Holanda superaran la mitjana amb un 3,5% i un 3%, respectivament. La nostra previsió per a l’economia espanyola se situa entre el 2,8%-2,9%. Tan sols una mica per sota del 3,1% en què va créixer el passat 2017. La inversió empresarial mantindrà un ritme similar gràcies a les bones expectatives. La creació de llocs de treball seguirà essent el principal impulsor del consum de les famílies, tot i que la taxa d’estalvi força baixa suposa un fre a la seva evolució.
A àmbit global, hi ha diversos riscos que cal tenir en compte i que podrien complicar les coses. Si el creixement finalment té un efecte sobre la inflació superior al que ha tingut fins ara, els bancs centrals podrien veure’s forçats a accelerar els processos de normalització de les seves polítiques monetàries. En un context on hi ha nivells de deute molt elevats, tant del sector públic com del sector privat a les economies desenvolupades, i de les empreses a les economies emergents, una pujada més ràpida de l’esperada dels tipus d’interès sens dubte frenaria el creixement. A més, amb uns mercats financers amb preus ja molt elevats, i amb algunes borses en nivells de màxims històrics, aquesta reversió de les polítiques monetàries podria generar més episodis de volatilitat com els que es van observar la setmana passada a la borsa de Wall Street i provocar fins i tot una important correcció dels preus a la baixa. Això frenaria l’activitat econòmica als països avançats i produiria també una retirada de capitals de les economies emergents que alentiria l’economia global.
Els riscos més importants, de totes maneres, venen de l’àmbit polític. Al llarg d’aquest any s’ha de renegociar el Tractat de Lliure Comerç de Nord-Amèrica (NAFTA). Sembla que la retòrica proteccionista del president Trump s’ha moderat i podria ser que aquesta renegociació es fes servir tan sols per actualitzar alguns aspectes del tractat com els drets de propietat intel·lectual o el comerç digital. Però si les negociacions comportessin augments dels aranzels en el comerç d’alguns productes es podria generar una espiral proteccionista que afectés més zones de l’economia global. A això cal afegir-hi que si les negociacions sobre el Brexit no acaben bé, suposarien un combustible addicional per a aquesta espiral proteccionista i inclús podrien generar dubtes addicionals sobre la viabilitat del projecte polític europeu.
La probabilitat que aquests riscos es concretin no sembla gaire elevada. Però són els factors claus que cal observar per tal de saber si, a l’economia global, les coses van per on cal per tal de mantenir l’impuls experimentat els dos darrers anys.