Opinió

LA GALERIA

Tots som Girona

Un 22% de gironins són nascuts a l’estranger

Aca­ben de fer-se públi­ques –El Punt Avui ho feia el pas­sat 31 de gener de la mà de Lur­des Arti­gas– les dades del padró muni­ci­pal del 2017 de la ciu­tat de Girona i mal­grat ocu­par aquesta infor­mació les dues pri­me­res pàgines de l’edició de les comar­ques giro­ni­nes del meu rota­tiu de capçalera no he vist que ningú hagi fet cap anàlisi poste­rior del que retra­ten aques­tes dades –ingents i interes­santíssi­mes–: ni els ges­tors de la cosa pública de la ciu­tat, ni els sociòlegs de la uni­ver­si­tat pública de Girona, ni les jun­tes de les asso­ci­a­ci­ons de veïns dels bar­ris giro­nins, ni els par­tits polítics que tallen el bacallà muni­ci­pal ni els que el volen tallar l’any que ve...

No seré jo, pobre de mi, qui ho intenti, més enllà d’apor­tar qua­tre refle­xi­ons periodísti­ques (qua­li­fi­cació que em per­met ser poc pro­fund i que m’excu­sarà de qual­se­vol pos­si­ble error de trac­ta­ment de les dades): pri­mer de tot fer notar que aques­tes dades se’ns fan velles entre els dits ja que estem par­lant del padró muni­ci­pal tan­cat ara fa ja un any (l’1 de gener del 2017).

En les dar­re­res dues set­ma­nes (fins i tot coin­ci­dint el mateix dia i en espais limítrofs), a la mateixa Girona, a Santa Eugènia de Ter, se n’ha par­lat –con­vo­cats pel Marc Uni­tari de la Comu­ni­tat Edu­ca­tiva (MUCE)– del “pacte local con­tra la segre­gació esco­lar” ja que la ciu­tat, segons el Síndic de Greu­ges, es troba entre els deu muni­ci­pis de més de deu mil habi­tants amb més segre­gació interna de Cata­lu­nya; en un altre acte, el mateix dia i també a l’antic muni­cipi euge­ni­enc, es va par­lar d’estratègies “anti­ru­mors que des­cons­tru­ei­xin els mites nega­tius rela­ci­o­nats amb les per­so­nes nou­vin­gu­des” a la ciu­tat, en aquesta ocasió qui con­vo­cava era ERC; i per aca­bar-ho d’ado­bar, el bacallà, els fat­xen­des del par­tit fun­dat per l’oso­nenc Anglada es que­re­llen con­tra l’Espai Anti­ra­cista de Salt-Girona per “delic­tes d’odi” a la vila de Salt, allà on un terç dels empa­dro­nats no tenen dret a votar en les elec­ci­ons muni­ci­pals.

A Girona, tor­nem al dar­rer padró, un 22,11% dels resi­dents són nas­cuts a l’estran­ger i d’aquests, el 45,75% són lla­ti­no­a­me­ri­cans (4.434 són hon­du­renys) i el 17,16 són nas­cuts al Magreb: prop de 20.000 veïns giro­nins empa­dro­nats que no són ori­gi­na­ris de cap estat de la Unió Euro­pea i, per tant, o sen­zi­lla­ment no tenen dret a votar a la seva/nos­tra ciu­tat o ho tenen molt i molt com­pli­cat... i així, sap greu escriure-ho, con­ti­nuarà la “segre­gació”, la “rumo­ro­lo­gia” i la desi­gual­tat; men­tre la màxima “Tots som Girona” no sigui la mínima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.