Opinió

la tribuna

Els omega 3 i la guerra

L'exèrcit dels Estats Units considera donar als soldats suplements d'omega 3 per millorar-ne les aptituds

Els àcids grassos omega 3 són essencials

Els àcids gras­sos omega 3, que es tro­ben en el peix blau i les nous, són essen­ci­als per al nos­tre orga­nisme i, en dosis adi­ents, tenen diver­sos efec­tes salu­da­bles (els prin­ci­pals són dis­mi­nuir el risc de tras­torns car­di­o­vas­cu­lars), que van més enllà de la nutrició. Per això hi ha al mer­cat ali­ments (llets o pre­pa­rats lac­tis, mar­ga­ri­nes i altres) als quals se'ls han afe­git aques­tes substàncies, com des­ta­quen l'eti­que­tatge i la publi­ci­tat. Aquests ali­ments amb omega 3 for­men part dels ano­me­nats ali­ments fun­ci­o­nals, que apor­ten els nutri­ents que els són pro­pis i tenen, a més, algun efecte més o menys pro­tec­tor enfront d'algu­nes malal­ties. Però no cal exa­ge­rar, com fan algu­nes cam­pa­nyes publi­citàries, que gai­rebé sug­ge­rei­xen que tot­hom s'hau­ria de dut­xar amb omega 3 per gau­dir de bona salut. Una ali­men­tació adi­ent, que inclo­gui peix blau i nous, ja n'aporta la quan­ti­tat sufi­ci­ent per a per­so­nes sanes. Els ali­ments fun­ci­o­nals amb efec­tes demos­trats, que no són tots, resul­ten adi­ents per als que tenen algun risc de deter­mi­na­des malal­ties, que es pot aju­dar a reduir, o un pro­blema patològic que es pot con­tri­buir a trac­tar. Els omega 3 tenen efec­tes car­di­o­vas­cu­lars posi­tius si s'inge­rei­xen quan hi ha raons objec­ti­ves per fer-ho.

Dos fets recents mos­tren l'interès d'aques­tes substàncies. Un regla­ment de 9 de febrer de la Unió Euro­pea esta­bleix els con­tin­guts que per­me­ten que es pugui dir de deter­mi­nats ali­ments que «són font d'àcids gras­sos omega 3» o que tenen un «alt con­tin­gut d'àcids gras­sos omega 3». Així s'evita l'ús ambigu d'expres­si­ons que poden induir a error els con­su­mi­dors. El mateix ja s'ha fet amb fra­ses com «baix con­tin­gut de» o «sense» sucre o greix, o «baix con­tin­gut» o «molt baix con­tin­gut» de sal o «sense» sal. Els euro­peus filem prim, altra cosa és com inter­preta això la per­sona que va a com­prar i no lle­geix el Diari Ofi­cial de la Unió Euro­pea.

L'altra mos­tra de l'actu­a­li­tat dels omega 3 és que l'exèrcit dels Estats Units està con­si­de­rant donar als seus sol­dats suple­ments d'omega 3 per millo­rar-ne les apti­tuds. Una con­ferència cele­brada a finals de 2009 a Ale­xan­dria (Vir­gi­nia), amb el pompós títol Armes nutri­ti­ves per als com­ba­tents: ¿poden els omega 3 aug­men­tar la resiliència a l'estrès, el benes­tar i el ren­di­ment mili­tar?, ha estu­diat el tema. La resiliència és la capa­ci­tat per sobre­po­sar-se al dolor emo­ci­o­nal o als con­tra­temps. Sem­bla que una apor­tació adi­ent d'omega 3 no només millora el ren­di­ment en com­bat, sinó que pot estal­viar molts diners per al trac­ta­ment dels com­ba­tents i excom­ba­tents, per pal·liar o gua­rir la depressió, l'estrès post­traumàtic, les com­pli­ca­ci­ons quirúrgi­ques i, en el cas de les dones sol­dat, pro­ble­mes de l'embaràs. El Depar­ta­ment de Defensa dels Estats Units té en compte que l'any 2009, entre els mili­tars des­plaçats a l'Iraq i l'Afga­nis­tan, hi ha hagut 334 suïcidis enfront dels 297 morts a l'Afga­nis­tan i els 144 a l'Iraq. Caldrà com­pro­var la con­sistència d'aquests even­tu­als efec­tes dels omega 3.

La importància de la dieta dels sol­dats no és una cons­ta­tació recent. Napoleó deia que «un exèrcit marxa sobre el seu estómac» i va sub­ven­ci­o­nar el pas­tis­ser Appert (1749-1841) perquè posés a punt el que conei­xem com a con­ser­ves (ali­ments este­ri­lit­zats per l'escal­for en un reci­pi­ent hermètica­ment tan­cat), que per­me­tien esta­bi­lit­zar els ali­ments i abas­tir amb segu­re­tat les tro­pes lluny de França.

La pre­o­cu­pació de l'empe­ra­dor francès la tenen tots els exèrcits. N'és un bon exem­ple la V Con­fe­ren­cia Inter­na­ci­o­nal de Nutrición de las Fuer­zas Arma­das, cele­brada a Madrid el 1962, que van orga­nit­zar la Comissió Inter­na­ci­o­nal de Nutrició de les For­ces Arma­des, el Comitè Inter­de­par­ta­men­tal de Nutrició per a la Defensa Naci­o­nal dels Estats Units i l'Alt Estat Major espa­nyol, en la qual van par­ti­ci­par repre­sen­tants de diver­sos països, de la FAO (Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des per a l'Agri­cul­tura i l'Ali­men­tació), de la Uni­cef (Fons Inter­na­ci­o­nal de les Naci­ons Uni­des d'Ajuda a la Infància), espe­ci­a­lis­tes en medi­cina i farmàcia mili­tars i inves­ti­ga­dors experts en nutrició. La par­ti­ci­pació d'Uni­cef no deixa de ser curi­osa. En uns temps en què la inves­ti­gació a l'Estat espa­nyol era ben migrada, les actes d'aquesta con­ferència reflec­tei­xen que els orga­nis­mes mili­tars sem­pre s'han pre­o­cu­pat pels avenços científics que ser­vei­xen als seus objec­tius.

Llàstima que quan els joves ana­ven al ser­vei mili­tar obli­ga­tori no es cone­gues­sin les even­tu­als vir­tuts dels omega 3; si no, les famílies que els envi­a­ven men­jar, per com­pen­sar les carències del ranxo, els hau­rien posat ali­ments que en por­tes­sin i la mili hau­ria estat més lleu i el seu ren­di­ment, més alt. Per cert, la Uni­cef figura a la samar­reta del Barça. A veure si resulta que per con­sell d'aquest orga­nisme pre­nen omega 3 i per això anem tan bé!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.