Opinió

opinió

Un model ordenat d'energia eòlica

El model eòlic català està dissenyat per aconseguir una relació òptima entre els parcs eòlics i el territori

Hem de treballar junts per aprofitar el potencial de l'energia eòlica

L'energia eòlica és objecte d'un debat permanent a Catalunya: tothom és conscient de la necessitat de potenciar les energies d'origen renovable com a alternativa als combustibles fòssils, i ningú no dubta del potencial de la força del vent per generar energia elèctrica. Però la instal·lació d'aerogeneradors sobre el territori genera recels a les zones que poden acollir-los. Per situar Catalunya en una posició capdavantera en aquesta matèria és necessari resoldre el debat i arribar a una posició comuna que permeti desenvolupar el sector de forma consensuada amb el territori. Tenint en compte que l'energia eòlica és una de les prioritats de l'acció de govern, l'executiu treballa per posar en marxa un nou model d'aprofitament energètic del vent que complirà dues condicions bàsiques: l'optimització dels recursos existents i l'equilibri territorial.

L'establiment de zones de desenvolupament prioritari (ZDP) per a l'aprofitament eòlic, és a dir, la delimitació d'unes àrees geogràfiques concretes per a la instal·lació de parcs eòlics, és un dels principals instruments d'aquest nou model, juntament amb la simplificació administrativa per a la tramitació dels parcs i la convocatòria de concursos públics per a l'explotació d'aquestes ZDP. La definició de les ZDP harmonitza les dues condicions abans esmentades. Per una banda, permet optimitzar els recursos existents a Catalunya per generar energia eòlica, ja que identifica les zones on coincideix que hi ha vent, que els aerogeneradors no suposen impactes ambientals o paisatgístics i que la xarxa elèctrica té capacitat per evacuar l'energia. Per l'altra, limita la proliferació d'aerogeneradors i evita la massificació, ja que aquestes ZDP sumaran una potència instal·lada màxima de 834 MW i estaran distribuïdes tenint en compte la distribució del vent.

Tot el model, a més, està dissenyat per aconseguir una relació òptima entre els parcs eòlics i els territoris que els acolliran. En primer lloc, perquè els municipis on s'ubicaran les zones poden opinar sobre el projecte i proposar-hi les revisions i modificacions que considerin adients, que seran estudiades pel govern. En segon lloc, perquè els municipis tindran veu i vot a l'hora de decidir quins projectes s'instal·len en cada ZDP, ja que els consells comarcals disposaran de dos membres a la comissió encarregada d'avaluar els projectes que es presentin als concursos. A més, en la valoració de cada projecte també es tindran en compte les propostes de cada promotor relacionades amb els beneficis territorials lligats a cada projecte.

Perquè hem de tenir en compte que el desenvolupament de l'energia eòlica, més enllà de representar un compromís del país amb el medi ambient, també és una oportunitat per consolidar a Catalunya un sector d'activitat econòmica en plena expansió, i és possible aconseguir que els beneficis econòmics d'aquest sector reverteixin en tot el país. Estem parlant de tallers de manteniment, de fabricació de components, de disseny, de serveis auxiliars, de R+D+i... En definitiva, estem parlant de llocs de treball –molts d'ells qualificats– i d'inversions que, en molts casos, poden contribuir a l'arrelament de població en el territori.

Aquest nou model d'aprofitament de l'energia eòlica garanteix l'assoliment dels objectius del Pla de l'Energia 2006-2015, que preveu arribar als 3.500 MW d'energia eòlica instal·lats el 2015. Així doncs, podem afirmar que l'establiment de les ZDP contribuirà a complir un gran objectiu de país, però al mateix temps suposa un compromís ferm amb tot el territori, ja que en permet una millor ordenació i suposa un incentiu econòmic i industrial. Ara és el moment, doncs, de treballar tots junts –administracions, promotors i ciutadans– per aprofitar tota la potencialitat d'aquest model d'aprofitament de l'energia eòlica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.