Opinió

Full de ruta

El monument franquista

Ara que sembla que va de debò això de portar les restes del dictador Franco allà on ja fa anys que ja haurien de ser, en un cementiri, potser torna a ser hora de posar de nou sobre la taula la necessitat de retirar el monument més gran de Catalunya que encara li fa els honors, el monòlit franquista que hi ha al riu Ebre, al seu pas per Tortosa. Ja sé que des de la capital del Baix Ebre se’ns recordrà que fa un parell d’anys es va fer una consulta popular –per cert, no vinculant– sobre quin havia de ser el futur d’aquest colossal tros de ferro i que gairebé el 30% dels tortosins que van participar en la consulta van decidir, amb un 68% del vots, reinterpretar el monument en lloc de retirar-lo. Però han passat dos anys i de la reinterpretació no se’n sap res. L’alcalde que havia dit que passaria a ser un símbol de concòrdia i de pau, Ferran Bel, ja no hi és i tant ell com la seva successora, Meritxell Roigé, s’escuden en l’elaboració d’un catàleg de vestigis franquistes que els reclama el jutjat contenciós de Tarragona, arran de la demanda d’un advocat madrileny, per aclarir-ne el futur. Al marge del que es resolgui a partir del catàleg, el que sí que diu el jutge és que el monument no és propietat de l’Ajuntament de Tortosa ni està situat en un espai de domini públic municipal. Si una cosa ni és teva ni està sota el teu domini, quina legitimitat té la consulta que puguis fer sobre l’objecte en qüestió? I, sobretot, quin valor té el seu resultat?

En la seva visita a Tortosa, llavors com a president d’Òmnium Cultural la Nit de Santa Llúcia del 2015, el president Quim Torra va reivindicar la retirada del monòlit tan aviat com fos possible. L’alcaldessa, en ser nomenat president el país, va dir que altres maldecaps tindria que pensar en el monument del riu. Si durant el seu encontre a Madrid amb Pedro Sánchez va sortir el Valle de los Caídos a la conversa és perquè potser sí que li continua important retirar el llegat del dictador a casa nostra. Tenim un monòlit degradat i sense amo al mig del riu, un president a Catalunya que en reclamava la retirada fa més de dos anys i un govern que just ahir parlava d’una nova llei de memòria històrica d’obligat compliment. A Madrid també volen recuperar la llei de 2007 arraconada pel PP mentre exhumen Franco. Vents a favor perquè, ara sí, el monument faci cap on fa anys que ja hauria de ser, al museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.