opinió
La societat civil que funciona
Hi ha milers d'entitats, com les de la Taula del Tercer Sector Social, que cada dia s'hi deixen la pell per ajudar els altres, oferir propostes constructives, treballar a llarg termini, col·laborar amb altres entitats i mantenir un discurs propi
El senyor Pep Montes, en la seva Tribuna del 2 de març, analitzava en termes molt crítics la societat civil catalana. Des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, una organització que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, volem contrastar la visió pessimista del senyor Montes.
En primer lloc, l'article assenyala que «només parlem de la societat civil quan tenim problemes» i que és difícil vincular-la a una imatge positiva. No sabem de quina societat civil parla exactament el senyor Montes, però li podem assegurar que milers d'entitats socials catalanes treballen cada dia per construir una societat més cohesionada i inclusiva i per transmetre un missatge constructiu. Les 7.500 entitats catalanes del Tercer Sector Social duen a terme una tasca indispensable per mitigar els efectes de la crisi entre els més desfavorits, lluiten per ampliar els drets socials i desenvolupen el tan necessari sistema de serveis socials a Catalunya.
En el cas de la Taula del Tercer Sector, donem visibilitat a aquestes tasques, fem propostes a les administracions i als partits, participem en l'elaboració de lleis, treballem per millorar la gestió del 0,7% de l'IRPF, hem signat el Pacte Nacional per a la Immigració i el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, i mantenim convenis amb les principals administracions i organitzacions del país. Són només algunes de les moltes iniciatives constructives en què participem i que demostren que la societat civil, o com a mínim una part, manté un discurs netament positiu.
La crítica del senyor Montes continua quan afirma que «la majoria de les nostres entitats de referència són antigues i no estem segurs que avui tinguin sentit». De nou, la nostra experiència ens fa discrepar obertament d'aquesta idea. La Taula del Tercer Sector, per exemple, es va crear l'any 2003, i des de llavors s'ha convertit en un destacat interlocutor del Tercer Sector Social envers les administracions i la resta d'agents socials, amb l'objectiu d'aconseguir més i millors polítiques socials i d'enfortir el mateix sector. D'altra banda, més de la meitat de les 7.500 entitats del Tercer Sector tenen menys de 15 anys, fet que demostra un dinamisme innegable.
També critica el senyor Montes que la majoria de nous fenòmens associatius són de «curta durada». No dubtem que algunes entitats d'altres àmbits tenen un recorregut molt curt, però en el sector social una infinitat d'entitats porten dècades treballant dia a dia en favor dels més desfavorits i d'una Catalunya més inclusiva. De fet, al costat d'entitats joves, al Tercer Sector Social hi conviuen associacions centenàries, amb una llarga trajectòria.
L'article del senyor Montes també acusa la societat civil d'una tendència irrefrenable a la divisió i a les baralles internes. Un cop més, la nostra experiència ens demostra tot al contrari. La nostra organització agrupa 27 federacions i 3.000 entitats que actuen en àmbits tan diversos com la infància, la gent gran, la drogodependència, les persones amb disminucions, la immigració, les persones en situació de risc d'exclusió social, etc. I totes, en el marc de la Taula del Tercer Sector, treballen de manera coordinada i amb objectius comuns.
Discurs propi
Per acabar, el senyor Montes acusa la societat civil de no tenir un discurs propi i d'acabar diluint-se en el sistema de partits. De nou, no podem estar d'acord amb aquesta afirmació. El Tercer Sector Social col·labora activament amb les administracions públiques i els partits, però manté un discurs propi sobre totes les qüestions socials que afecten les entitats i sovint s'expressa críticament respecte a les polítiques públiques i actuacions de les administracions. Estem segurs que hi ha entitats que tenen els problemes que diagnostica el senyor Montes. Però ens sembla profundament injust generalitzar i estendre la crítica a tota la societat civil catalana. Hi ha milers d'entitats, com les de la Taula del Tercer Sector Social, que cada dia s'hi deixen la pell per ajudar els altres, oferir propostes constructives, treballar a llarg termini, col·laborar amb altres entitats i mantenir un discurs propi. Entitats que són essencials en una societat democràtica i justa. Entitats que, en definitiva, construeixen cada dia una Catalunya millor.