opinió
Un camí sense retorn!
La consulta sobre la independència ha internacionalitzat el fet nacional català i la seva lluita per la independència més que mai en la seva història
Aquest 25 d'abril tindrem la tercera onada de la consulta sobre la independència de Catalunya, amb més d'un milió cent mil persones amb dret de vot en vora 170 pobles de Catalunya.
Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?
En les dues consultes anteriors, les del 13-D i el 28-F, del total dels 247 municipis i amb un padró de 992.202 persones, han votat 255.658 (25,77%); d'aquests vots 240.840 (94,20%) han estat «sí» i 9.224 (3,61%) han estat «no».
La consulta sobre la independència de Catalunya és l'autoorganització de la societat civil catalana que ja ha deixat de creure en el seu encaix dintre d'Espanya i en els seus estatuts retallats i que vol tenir la seva pròpia veu com a estat a Europa i al món.
La consulta és l'exercici del dret a decidir sobre si volem la independència del nostre poble sense demanar permís a Espanya.
La consulta és un procés que neix de la societat civil, al marge dels partits, i que provoca que el debat sobre la independència de Catalunya passi a ser el centre del debat polític i obligarà els partits polítics que es diuen nacionalistes i independentistes a prendre partit per l'opció de la independència de Catalunya o de l'unionisme amb Espanya i França, aquesta propera legislatura.
La filosofia que inspira la consulta és totalment democràtica i progressista; això queda ben explícit en la mateixa pregunta –«estat de dret, independent, democràtic i social»–, i a la vegada és totalment integrador, permetent també el vot a immigrants solament estant inscrits en el padró municipal i als majors de 16 anys.
La consulta es desenvolupa amb un estricte rigor i segons les normes del reglament electoral, sota el control de les juntes electorals locals i de la junta electoral nacional.
La consulta també té, en cada jornada electoral, una àmplia delegació d'observadors internacionals que supervisen la transparència i el caràcter democràtic del referèndum. Després elaboren un report de la jornada electoral que la Coordinadora Nacional sobre la Independència de Catalunya envia als organismes internacionals i que els mateixos observadors internacionals fan públic als seus respectius països.
La consulta ha internacionalitzat el fet nacional català i la seva lluita per la independència més que mai en la seva història. La consulta ha tingut un seguiment dels mitjans de comunicació d'arreu del món, centenars de periodistes internacionals han vingut a Catalunya per fer el seguiment de les jornades electorals i la consulta sobre la independència de Catalunya ha tingut ressò en la premsa de tot Europa, als EUA, en la premsa de la Xina, a Rússia o a través d'Al-Jazeera.
La consulta sobre la independència de Catalunya, organitzada per la societat civil catalana, és un fenomen totalment únic i sense precedents en els processos d'alliberament dels pobles d'arreu del món.
La consulta és un projecte engrescador i participatiu que ha mobilitzat desenes de milers de voluntaris que han tingut la valentia i l'heroïcitat de treballar sense mitjans, sense suports, amb molta imaginació i sacrificis. Ells són aquest agent crític i constructiu tan necessari en un poble, que amb la seva valenta lluita ens ha obert les portes d'un camí sense retorn que no és altre que el de la independència de Catalunya.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 24-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Barcelona 24-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Camp de Tarragona 24-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Comarques Gironines 24-04-2010, Pàgina 26
- El Punt. Penedès 24-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Maresme 24-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Vallès Occidental 24-04-2010, Pàgina 22