Opinió

Tribuna

Universitat i alimentació

S’han publi­cat dos lli­bres entorn de la cuina: Sci­ence & Cooking Wiorld Con­gress Bar­ce­lona 2019, sobre el congrés mun­dial de ciència i cuina cele­brat aquest any a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), amb tex­tos d’Axel Bidon-Cha­nal i del pre­si­dent del comitè orga­nit­za­dor, Pere Cas­tells; i El éxito inter­na­ci­o­nal de la cocina cata­lana, de Mercè Ber­nardo, Raúl Esca­lante i Anna Arbussà, edi­tat per la mateixa UB. A més, s’ha pre­sen­tat a Nova York la tra­ducció a l’anglès de La química en la cocina, de Claudi Mans, catedràtic emèrit d’engi­nye­ria química de la UB. Si voleu saber “què s’hi cou” en aquest món, us els reco­mano.

En el congrés esmen­tat, “repre­sen­tants de les esco­les de cuina, els cen­tres de for­mació espe­ci­a­lit­zats en cuina i els graus uni­ver­si­ta­ris de l’àmbit de les ciències i les arts culinàries i gas­tronòmiques van dia­lo­gar sobre la intro­ducció de la ciència i la cuina en l’ense­nya­ment. Tots van coin­ci­dir en la neces­si­tat de ver­te­brar els ense­nya­ments a través d’aquest binomi perquè els futurs pro­fes­si­o­nals tin­guin eines per a una recerca, una inno­vació i un desen­vo­lu­pa­ment òptims en l’àmbit culi­nari i gas­tronòmic, tant en la res­tau­ració comer­cial com en la de col·lec­ti­vi­tats i en la indústria ali­mentària”, que no deixa de ser una gran cuina. En defi­ni­tiva, com diu el catedràtic i pro­pi­e­tari del res­tau­rant 7 Por­tes, Fran­cesc Solé Pare­llada, el sec­tor ha de ser acadèmica­ment relle­vant. Però abans d’arri­bar a la cuina, els ali­ments han de ser objecte d’estudi per for­mar els futurs experts en la seva com­po­sició, qua­li­tat, segu­re­tat i con­trol, els trac­ta­ments indus­tri­als i les rela­ci­ons entre ali­men­tació i salut, objecte de gran pre­o­cu­pació social.

Els graus uni­ver­si­ta­ris rela­ci­o­nats amb els ali­ments i l’ali­men­tació humana són de cre­ació rela­ti­va­ment recent: “ciència i tec­no­lo­gia dels ali­ments” (per estu­diar tot el recor­re­gut dels ali­ments des del camp fins al plat), “nutrició humana i dietètica” (conei­xe­ment científic de les rela­ci­ons entre ali­men­tació i salut) i, final­ment, “ciències culinàries i gas­tronòmiques” (per pre­pa­rar els que ens han de pro­por­ci­o­nar un plaer salu­da­ble). En l’actu­a­li­tat, ja exis­tei­xen graus amb deno­mi­na­ci­ons diver­ses que ate­nen aques­tes neces­si­tats. Aquests estu­dis han nas­cut a redós de facul­tats i esco­les “clàssi­ques” (vete­rinària, agro­no­mia, farmàcia...), on, de fet, no dei­xen de ser un apèndix, més o menys “esti­mat”, però no la seva prin­ci­pal raó de ser.

La Facul­tat de Farmàcia de la UB ara és de Farmàcia i Ciències de l’Ali­men­tació. Un pas esti­ma­ble, però els medi­ca­ments ja tenen prou enti­tat. Els ali­ments i l’ali­men­tació tenen els seus pro­pis àmbits científics i tècnics, i es podrà fer millor feina si la facul­tat o escola cor­res­po­nent s’hi dedica de manera específica, amb totes les rela­ci­ons que cal­guin amb les afins, que trac­ten d’agri­cul­tura, pro­ducció ani­mal, salut pública... Però cadascú des de la pròpia pers­pec­tiva i auto­no­mia. Seria, doncs, molt con­ve­ni­ent que les uni­ver­si­tats tin­gues­sin cen­tres inde­pen­dents de ciències dels ali­ments i l’ali­men­tació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia