Opinió

Tribuna

Decisió difícil i encertada

“Cal visualitzar que hi ha voluntat de fer política a Madrid, a Barcelona i a Brussel·les

En el moment de publi­car-se aquest arti­cle, Pedro Sánchez farà pro­ba­ble­ment vint-i-qua­tre hores que és pre­si­dent del govern espa­nyol gràcies als 167 vots del PSOE, UP, PNB, Más País, Com­promís, Teruel Existe, Nueva Canàries i el BNG, enfront dels 165 vots de la dreta i l’extrema dreta (a l’Estat espa­nyol fa temps que no hi ha cen­tre­dreta) i gràcies a l’abs­tenció d’ERC i d’EH Bildu. Per a ERC no ha estat una decisió fàcil. Ho hau­ria estat molt més apel·lar a la repressió, als pre­sos polítics i els exi­li­ats i a la manca de volun­tat de Sánchez i del PSOE de reconèixer el dret a deci­dir –un dret fona­men­tal– per ins­tal·lar-se en la como­di­tat del no o de l’“això no fa amb nosal­tres” o del “com pit­jor, millor” i seguir fent una política de ges­tos i de resistència de dub­to­sos resul­tats pràctics més enllà de con­ci­tar fla­ma­ra­des de pro­testa.

ERC ha apos­tat per fer política cons­ci­ent dels perills que té donar un vot de con­fiança (en aquest cas una abs­tenció) a un pro­fes­si­o­nal de l’ambigüitat com Sánchez, que, en tres anys, ha pas­sat de “l’Espa­nya és una nació de naci­ons” i afir­mar que Cata­lu­nya és una d’aques­tes naci­ons (entre­vista amb Jordi Évole, 30 d’octu­bre del 2016) a insis­tir que no per­me­tria mai que la gover­na­bi­li­tat d’Espa­nya depengués dels vots dels inde­pen­den­tis­tes i afir­mar que a Cata­lu­nya hi ha un “pro­blema de con­vivència” (inves­ti­dura de juliol), per pas­sar després (la neces­si­tat obliga) a accep­tar que hi ha un con­flicte de natu­ra­lesa política i adme­tre la cre­ació d’una taula bila­te­ral de diàleg i nego­ci­ació per solu­ci­o­nar-ho (dis­curs d’inves­ti­dura del gener).

He apun­tat en més d’una ocasió en aques­tes matei­xes pàgines que el pas més difícil per començar a resol­dre un con­flicte polític és adme­tre l’existència d’aquest per part del més fort (en els con­flic­tes de sobi­ra­nia sem­pre l’Estat) i el reco­nei­xe­ment mutu dels actors impli­cats. Doncs bé, aquest pas sem­bla que, si més no ver­bal­ment i per neces­si­tat, Sánchez ha començat a fer-lo. D’altra banda, que és el que hom reclama amb el “Sit and talk”. No és això el que ha acon­se­guit ERC amb la seva abs­tenció, fer seure el govern d’Espa­nya a la taula per par­lar, nego­ciar i, en el seu cas, acor­dar i sot­me­tre a con­sulta dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya el resul­tant de les con­ver­ses. I això sim­ple­ment és fer política.

Fer política, sí, però, refiar-se, no; d’ací la insistència de Gabriel Rufián en dir que “si no hi ha taula de diàleg, no hi ha legis­la­tura”. I cal recor­dar-li-ho, a Sánchez, una vegada i les que cal­gui, perquè ara ell tam­poc té marxa enrere, després de con­ver­tir-se en la “bèstia negra” de l’extrema dreta, que mai li per­do­na­ran que hagi arri­bat a la pre­sidència del govern amb una coa­lició d’esquer­res i l’abs­tenció dels repu­bli­cans i que intenti obrir un diàleg per solu­ci­o­nar el con­flicte polític (com no li han per­do­nat a José Luis Rodríguez Zapa­tero que ho intentés en el cas d’Euskadi).

Cal visu­a­lit­zar que hi ha volun­tat de fer política a Madrid, a Bar­ce­lona i a Brus­sel·les. A Madrid, perquè la taula de governs i el diàleg obren una pri­mera escletxa –pot­ser encara insu­fi­ci­ent i incerta– en el dis­curs fins ara sense fis­su­res del govern espa­nyol sobre la uni­tat d’Espa­nya i el text sagrat en què han con­ver­tit una Cons­ti­tució pen­sada per ser inter­pre­tada de forma “fle­xi­ble” (Ernest Lluch). A Bar­ce­lona-Cata­lu­nya perquè cal demos­trar que, fins i tot en cir­cumstàncies adver­ses, sense les eines adi­ents i amb un auto­go­vern incom­plet, hom és capaç de ges­ti­o­nar millor, de forma més eficaç, justa i solidària, els recur­sos dis­po­ni­bles. En suma, la supe­ri­o­ri­tat repu­bli­cana, no només moral sinó també de gestió, de la forma d’enten­dre la política sem­pre al ser­vei dels ciu­ta­dans. I, final­ment, a Brus­sel·les, perquè cal seguir posant en relleu les man­can­ces democràtiques i les con­tra­dic­ci­ons d’un Estat que es reclama de dret, però que és capaç de con­ver­tir en delicte i pena­lit­zar amb cent anys de presó allò que en altres democràcies més madu­res i con­so­li­da­des es fa sense pro­ble­mes. Un Estat on una Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) s’arroga actuar com un tri­bu­nal i menys­te­nir una sentència del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) i inha­bi­li­tar un pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.

És cert que Sánchez ha apos­tat fort, ja que, després d’una inves­ti­dura lide­rant un govern de coa­lició d’esquer­res –el pri­mer des de 1977– i amb el suport indi­recte de l’abs­tenció d’ERC i EH Bildu, no té més marge de mani­o­bra que tirar enda­vant amb els suports actu­als, perquè no n’hi ha d’altres. I això cal apro­fi­tar-ho per fer política tenint com a objec­tius pri­o­ri­ta­ris la lli­ber­tat dels pre­sos, l’inici d’un diàleg amb volun­tat d’arri­bar a acords i sense línies ver­me­lles prèvies ni d’una banda ni de l’altra, i la rea­lit­zació de polítiques que ampliïn el con­sens entorn dels valors democràtics i repu­bli­cans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.