Opinió

De reüll

L’altra meitat de la història

Vernon Lee captura instants de l’esperit harmònic de Roma

Si l’esport femení ha de fer una campanya com T’ho estàs perdent per tenir més espai als mitjans de comunicació i trencar amb un tip d’estereotips socials, què no hauria de fer la cultura? Quantes creadores silenciades ha deixat la història? Hi haurà finalment una dona al capdavant del Teatre Nacional? Quantes obres escrites per dones desconeixem? Només en aquest escenari de desigualtat històrica s’entén que fins no fa gaire no s’hagin reivindicat figures com Vernon Lee, pseudònim de l’escriptora anglesa nascuda a França Violet Paget, que va viure una part de l’existència a Roma.

Viatgera permanent, aquesta autora que va viure entre dos segles i entre dues cultures tenia una ambició plural. Va conrear el conte, la novel·la, el relat de viatges i també es va dedicar a la crítica d’art a finals del segle XIX i principis del XX, perquè aleshores aquesta activitat es considerava bàsicament femenina. Gràcies a La Línea del Horizonte ens arriba per fi El espíritu de Roma, els fragments d’un diari que exposa com la Ciutat Eterna és un gran teatre dels segles on tots els camins convergeixen. Uns apunts plens d’emocions dels quals destaquen el coneixement dels arbres i les plantes, l’arquitectura i l’espai atorgat a la memòria per formar una Roma viva i orgànica. L’encant d’aquests instants romans corrobora que, d’una vegada per totes, hem de deixar de perdre’ns l’altra meitat de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.