Opinió

Full de ruta

1918-2020

Una de les lliçons del 1918 és que les mesures compulsives poden ser contraproduents

Exis­teix una mena de memòria col·lec­tiva que ens fa pre­sents esde­ve­ni­ments que no hem vis­cut. Quan la grip espa­nyola va sac­se­jar el món fa un segle, el 1918, la meva àvia tenia només nou anys, però el record d’aque­lla plaga que va matar entre 50 i 100 mili­ons de per­so­nes va dei­xar una empremta ines­bor­ra­ble. S’ha anat diluint gene­ració rere gene­ració, però ha dei­xat un pòsit que avui reneix amb força amb l’amenaça del Covid-19.

És evi­dent que l’actual crisi és a anys llum de la del 1918, quan el virus va afec­tar la població activa que duia el pa a casa, homes i dones d’entre 20 i 40 anys. En canvi, la població de risc pel coro­na­vi­rus és la gent gran i amb pro­ble­mes res­pi­ra­to­ris o immu­nològics pre­vis. El que és sig­ni­fi­ca­tiu, però, és que les reco­ma­na­ci­ons de les auto­ri­tats, les mesu­res imple­men­ta­des i les reac­ci­ons de la població no dife­rei­xen gaire entre les dues pandèmies sepa­ra­des per un segle de distància entre si. Men­tre no hi hagi una vacuna dis­po­ni­ble –es parla d’un mínim de 18 mesos–, el con­fi­na­ment sem­bla l’única manera d’alen­tir la pro­pa­gació del virus. Fa cent anys i ara, qua­ran­tena, aïlla­ment, màsca­res i ren­tat freqüent de mans són les mesu­res més ade­qua­des per mini­mit­zar-ne la trans­missió. Una de les lliçons del 1918 és que les mesu­res com­pul­si­ves poden ser con­tra­pro­du­ents. El con­fi­na­ment és molt més efec­tiu si la població deci­deix aca­tar-la perquè la per­cep com la mesura més idònia. Per això és impres­cin­di­ble una infor­mació real, con­tras­tada i allu­nyada del sen­sa­ci­o­na­lisme i les recep­tes màgiques. El 1918, el bisbe de Zamora va des­a­fiar la pro­hi­bició de les auto­ri­tats sanitàries i va orde­nar una novena en honor de sant Roc, pro­tec­tor con­tra la pesta i la plaga. La novena va incloure llar­gues cues de fidels per fer un petó a les relíquies del sant. Zamora va osten­tar el trist rècord de tenir la ràtio de morts per habi­tant per grip espa­nyola més ele­vada de tota la Península i una de les més altes d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.