Opinió

De reüll

La crisi de la balearització

Les Balears van passar del sector primari a ser exportadores de turisme

La bale­a­rit­zació és un con­cepte uti­lit­zat en ter­mes urbanístics i de sos­te­ni­bi­li­tat per expli­car la urba­nit­zació mas­siva, des­me­su­rada i abu­siva a pri­mera línia de mar sense tenir en compte la inte­gració pai­satgística ni la pet­jada ecològica. Aquest model, que es va desen­vo­lu­par sobre­tot entre els anys sei­xanta i setanta del segle pas­sat, en plena dic­ta­dura, a l’illa de Mallorca, va ali­men­tar cor­rup­te­les polítiques nas­cu­des a l’entorn d’una eco­no­mia espe­cu­la­tiva. Les Bale­ars van pas­sar del sec­tor pri­mari a esde­ve­nir grans expor­ta­do­res de turisme. Sí, sí..., de pro­ducció turística.

Les grans empre­ses turísti­ques de les Illes han expor­tat el model a Cen­treamèrica i han defi­nit un sec­tor econòmic mun­dial on l’experiència del plaer genera mili­ons i mili­ons de dòlars anu­als que, amb la Covid-19, han entrat en un túnel, de moment, sense sor­tida.

La inse­gu­re­tat deri­vada de la pobresa d’alguns països i que els grans com­ple­xos turístics del Carib superen cre­ant grans illes de des­con­nexió per als seus cli­ents, no acaba de ser un model eficaç davant de la inse­gu­re­tat d’un virus que encara no entén de clas­ses. I men­tres­tant totes les bau­les de la cadena patei­xen. I molt! Som cons­ci­ents de la quan­ti­tat de sec­tors que arros­sega el turisme?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.