Opinió

Tribuna

Meravelloses anomalies

“Cos i esperit units en una adorable anomalia que ens transporta a una manera de fer i d’entendre la vida que no fa altra cosa que regalar-nos delicadesa, pau, calma...

Sovint hi ha realitats que assoleixen un grau de subtilesa tan elevat que això les fa ser infinitament més reals i sorprenents que la pròpia realitat. Aquest seria el cas d’Ediciones Anómalas, un singular projecte que Montse Puig i Israel Ariño van arrencar amb Paysages d’un exil, de Rif Spahni. Qui sap, potser es van deixar guiar per les paraules d’Edward Weston quan afirmava que a través de l’ull fotogràfic es pot veure el món sota una nova llum, un món inexplorat que espera ser descobert i revelat.

I de fet ells fan això mateix, descobrir universos sòlids, contundents, que sovint passen desapercebuts als ulls no entrenats, que emocionen, que fan reflexionar i els mostren al món de manera viva i apassionada. Ediciones Anómalas és un segell dedicat a la fotografia nascut l’any 2012 després que la Montse deixés una gran editorial on havia treballat durant tretze anys. I va buscar instal·lar-se als antípodes, en projectes delicats, subtils, amb missatge, que s’han de treballar amb dedicació, amor i molta proximitat i que demanen el mil per cent d’implicació personal. De fet, fotografia i llibres són un matrimoni de magnífica presència i de resultats efectius, però complicat de mantenir, i ells, ara per ara, ja han aconseguit publicar 39 títols magnífics en vuit anys, tota una fita que dona idea de l’entusiasme, de la passió i de la creativitat que gasten a l’hora de treballar. Val a dir que Anómalas no és només una proposta estètica i que per sota hi bull un autèntic compromís amb la fotografia, òbviament estètic però també, i això és el que compta, de missatge, de plantejament i d’estructura formal.

Repassar el seu catàleg és veure que tens al davant una proposta de risc en tots els àmbits de la creativitat i del pensament, és enfrontar-se a històries, a autèntiques narracions en imatges, a artistes que van a la recerca d’un llenguatge propi, íntim, que permeti explicar històries amb una força rotunda i un impacte directe i sense concessions a la vegada que inciten a la reflexió. Remar a contracorrent és sempre complicat, i en aquest cas concret la Montse i l’Israel es plantegen, d’entrada, aconseguir peces úniques. No hi ha dos llibres iguals, i no només per l’obvietat de tractar-se d’autors diferents. Més enllà d’això hi ha un procés de gestació intens i acurat que implica treballar cada llibre en unes coordenades úniques, convertint el resultat final en una veritable simbiosi entre autor i editor, en aquell somni que cada vegada es dilueix més entre els grans tiratges i les campanyes de màrqueting unificadores.

Cada llibre és, tal com indica el nom de l’editorial, una veritable anomalia, una brillant anomalia, i el millor de tot és que la manera de treballar acaba generant una mena d’ADN únic i intransferible, i així la suma d’individualitats acaba formant un tot amb segell propi. El catàleg ja és prou ampli i variat com per poder copsar que, efectivament, el conjunt respon, amb propostes molt diferenciades, a l’essència profunda d’aplegar-se sota un únic batec, a la idea de conformar un únic corpus que mostra l’amor pel que en podríem dir l’artesania dels llibres, escollir una idea personal, amb missatge, amb història, i convertir-la en un objecte d’emoció i de devoció. Les tipografies, la qualitat del paper, aquella olor que deia Perucho quan ja no podia llegir i es dedicava a olorar la seva biblioteca amb delectació sibarita.

Cos i esperit units en una adorable anomalia que ens transporta a una manera de fer i d’entendre la vida que no fa altra cosa que regalar-nos delicadesa, pau, calma i possibilitats de pensar sense presses, meditant cada instant i assaborint-lo amb la màxima intensitat. I si bé és cert que la fotografia és un dels llenguatges més universals que existeixen, afergir-hi concepte converteix Ediciones Anómalas en una editorial que cal tenir en compte. Amb una marcada personalitat pròpia, obren el ventall i fan que els seus llibres interessin a gent no especialment lligada a la fotografia, a la vegada que obren horitzons i entren en mercats com el Japó, Corea, Colòmbia o Austràlia.

En aquests temps incerts és bo saber amb absoluta seguretat que hi ha algú que treballa de manera intensa per casar missatge i bellesa. No deixeu escapar el treball d’Ediciones Anómalas. Val la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.