Opinió

LA GALERIA

Trenta anys al servei de les grans causes

L’Agenda continua al servei del poble, de la pau, de la democràcia i creient sempre que un món millor és possible

L’Agenda Llatinoamericana 2021 està dedicada al canvi climàtic i es presenta com un punt d’inflexió davant l’escalfament global enmig de la pandèmia del coronavirus. Fa quatre mesos que ens va deixar el cofundador de l’Agenda, el pare claretià Pere Casaldàliga, que junt amb el teòleg José Maria Vigil va crear el 1992 aquesta eina pedagògica que alhora és aconfessional i macroecumènica i que es distribueix en uns 25 països d’Amèrica i Europa. Per primer cop sense el bisbe català del Mato Grosso brasiler, l’Agenda arriba al seu 30è aniversari: trenta anys dedicats a les grans causes mundials amb col·laboracions d’activistes, economistes, filòsofs, historiadors, pensadors, sociòlegs,... En aquests mesos també ens han deixat el monjo benedictí i historiador Hilari Raguer i el sacerdot Manel Pousa, el popular pare Manel dels barcelonins més oprimits. I mentre s’apagava la vida d’aquests tres grans homes que estaven lluny dels convencionalismes dels seus ordes, l’Església, tot i els esforços del papa Francesc, continua fent jocs malabars per tapar els casos de pederàstia i abusos sexuals que tant perjudiquen la religió catòlica en temps de crisi.

Però els continuadors de l’obra de Casaldàliga i Vigil tenen molt clar que l’Agenda ha de continuar al servei del poble, de la pau, de la democràcia i creient sempre que un món millor és possible. El poble d’Arbúcies, pioner en les causes solidàries amb Llatinoamèrica, va homenatjar Casaldàliga el 12 d’octubre, aquell dia que no hi ha res a celebrar. El poeta i religiós de Balsareny havia deixat dit que per sobre de tot la solidaritat és “la proclamació, la reivindicació i la implementació de la justícia”. També que “si no hi ha causes grans, la vida no té sentit” i que “el problema no és tenir por, el problema és deixar-se endur per la por”. El confinament i tot aquest reguitzell de mesures tan discutibles en àmbits com la cultura i els desplaçaments (de dilluns a divendres es pot anar a treballar on sigui i, en canvi, dissabte no es pot anar a teatre de Llagostera a Girona?) dificulten que aquest any es puguin fer les tradicionals presentacions de la Llatinoamericana a diferents poblacions de les nostres comarques on l’incansable i irreductible Jordi Planas va a predicar la bona nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.