opinió
Soc ‘plogger’!
Enceto article d’opinió a El Punt Avui el Dia Internacional del Medi Ambient, i com que soc una convençuda que les casualitats no existeixen, celebro que sigui així. Avui participaré activament en una sortida de plogging organitzada per la cooperativa La Mar de Dones en el marc del Festival Terra de Mar de Palamós, que aquest any està dedicat a la problemàtica dels residus al mar. I molts us preguntareu què és el plogging? Doncs senzillament sortir a caminar o a córrer i alhora recollir aquell plàstic, aquella llauna, aquell residu que trobes pel camí i que si no es recull acabarà al mar. Per tant, practicant el plogging reduïm el residu acumulat al litoral i trenquem el cicle del residu, que, tal com alerten estudis científics, en un 70% hauria acabat al mar per efectes del vent, de la pluja, de les rierades... Segurament molts estareu pensant que la solució no és recollir, i coincideixo amb vosaltres: la solució no és recollir, la solució és no generar residus al medi natural. Lamentablement, els últims mesos la situació ha empitjorat per efecte de nous residus apareguts amb la pandèmia: mascaretes, guants, envasos d’un sol ús, gots de plàstic... se sumen als clàssics: plàstics, paquets de tabac, llaunes, bosses de menjar brossa... oferint un panorama desolador. Cal afegir-hi el concepte d’estacionalitat, la temporada turística agreuja encara més la situació i lamentablement no és el mateix sortir a fer plogging al juny que al setembre.
Us animo a participar de qualsevol activitat de plogging que s’organitzi a la vora de casa vostra, hi ha un munt d’associacions i entitats que en proposen. El benefici de practicar el plogging és en els aspectes personal, social i mediambiental. Ben segur que no us deixarà indiferents i és una bona manera de millorar la nostra salut i la del planeta. I en acabar utilitzeu el poder de les xarxes socials i feu-ne difusió; compartir la vostra experiència, i especialment les fotos del que heu recollit, contribueix a sensibilitzar i conscienciar d’altres persones de la problemàtica que tenim en l’àmbit mediambiental.
El plogging va néixer a Suècia l’any 2016 i és una pràctica esportiva arrelada en aquell país gràcies a Erik Ahlström, el seu fundador. Però en aquest tema “no ens podem fer els suecs!”, hem d’exercir de ciutadans responsables i compromesos amb el medi ambient!