Opinió

opinió

Context de poesia

L’acte serveix per fer una dissecció del que s’escolta

La fra­gi­li­tat de la con­dició humana unida a un cant a l’existència. Aquest tema tan actual es repe­teix al llarg de la història i a les estro­fes poètiques escri­tes en èpoques llu­nya­nes. La Gas­tro­lli­bre­ria Con­text de Girona ha creat l’ambi­ent pro­pici per trans­por­tar-nos al pas­sat i per obrir debats i refle­xi­ons de la mà dels poe­tes més inter­na­ci­o­nals. El pas­sat mes de juny va tocar el torn a França, amb una visita al cemen­tiri marí de Paul Valéry, una collita de flors del mal amb Char­les Bau­de­laire i una tem­po­rada a l’infern amb Art­hur Rim­baud. Els impul­sors de la ini­ci­a­tiva van con­vi­dar els par­ti­ci­pants a fer uns “fran­ce­sos poètics” i el resul­tat va ser tot un èxit.

És una acti­vi­tat gratuïta que s’ha fet cada dimarts des del mes de maig i que con­ti­nuarà durant aquest juliol. Per al pro­per dia 13 s’ha pro­gra­mat Kons­tan­di­nos Kava­fis (amb el poema Ítaca com un dels prin­ci­pals pro­ta­go­nis­tes) i el 20 de juliol es farà un acte amb micro obert de poe­mes quilòmetre zero. Assis­tir-hi és una gran experiència. Els poe­mes, lle­gits alguns en llen­gua ori­gi­nal pels pro­pi­e­ta­ris de l’esta­bli­ment i també per volun­ta­ris que hi col·labo­ren, no dei­xen indi­fe­rent. A més de pro­mo­ci­o­nar la lite­ra­tura, l’acte ser­veix per fer una dis­secció del que s’escolta i per enten­dre el con­tin­gut d’alguns tex­tos difícils d’inter­pre­tar amb una sim­ple lec­tura.

La ini­ci­a­tiva de Fre­de­ric Streich, pro­pi­e­tari del local; de la filòloga, tra­duc­tora i pro­fes­sora Sílvia Ardèvol i de l’advo­cada Bego­nya Pelegrí, ha ser­vit per recu­pe­rar alguns dels clàssics de la lite­ra­tura més des­ta­cats i fer-ne difusió entre un públic divers, en mol­tes oca­si­ons for­mat per joves interes­sats a enten­dre la vida des d’una òptica dife­rent.

Rai­ner Maria Rilke, nas­cut el 1875 a Praga, va inau­gu­rar aques­tes ses­si­ons, amb una lec­tura de Les ele­gies de Duino en ale­many feta per Fre­de­ric Streich. “Benau­rats els qui saben que rere tots els llen­guat­ges hi ha l’inex­pres­sa­ble”, va escriure Rilke. Però a la Con­text es demos­tra que la poe­sia sem­pre té sego­nes i ter­ce­res inter­pre­ta­ci­ons. I assis­tir-hi també ser­veix per tenir més clar que con­tra la vul­ne­ra­bi­li­tat que ens per­se­gueix sem­pre ens queda l’opti­misme de l’existència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.