Opinió

LA TRIBUNA

La sortida de l'Iraq

Obama pretén retirar 90.000 soldats de l'Iraq perquè els necessita a l'Afganistan

Jus­ta­ment quan es com­plei­xen vint anys de la invasió ira­quiana de l'emi­rat de Kuwait, Barack Obama va anun­ciar que el 31 d'agost reti­rarà 90.000 sol­dats ame­ri­cans de l'Iraq, en com­pli­ment de la seva pro­mesa elec­to­ral, i en dei­xarà només 50.000 per donar suport i for­mació a l'exèrcit ira­quià. Ningú no dubta que si la situ­ació es com­plica aques­tes tro­pes hau­ran d'entrar en com­bat.

La invasió de Kuwait va ser la res­posta equi­vo­cada de Sad­dam a la nega­tiva de Kuwait i també d'Aràbia Sau­dita a per­do­nar el deute que l'Iraq tenia amb les monar­quies petro­li­e­res per l'arma­ment que li havien venut per fer la guerra a l'Iran. Una guerra d'àrabs con­tra per­ses, d'un país gover­nat per sun­ni­tes con­tra la revo­lució islàmica xiïta i que Sad­dam va fer ani­mat per les monar­quies petro­li­e­res i pels Estats Units, que li van donar les armes perquè esclafés Kho­meini.

La pri­mera guerra del Golf la van gua­nyar els Estats Units. Bush pare, després d'alli­be­rar Kuwait, va ser prou pru­dent per no entrar a Bag­dad. D'aque­lla pri­mera guerra van que­dar unes san­ci­ons a l'Iraq que van cue­jar. Però la decisió de Bush fill d'ata­car i ocu­par l'Iraq el 2003, per que­dar-se el petroli i posar-hi un règim amic, va por­tar a la situ­ació ira­quiana actual on, encara que el nom­bre de morts ha min­vat, hi ha un Par­la­ment que cinc mesos després de les elec­ci­ons ha estat incapaç de triar un govern. Bush fill va ata­car i ocu­par l'Iraq per com­ba­tre el ter­ro­risme islàmic i ves per on, men­tre el 2002 els cris­ti­ans eren res­pec­tats i les dones podien anar sense moca­dor pel car­rer, avui la majo­ria de cris­ti­ans ja han hagut de fugir. Ningú no dubta que l'únic que ha sor­tit gua­nyant de la guerra i l'ocu­pació de l'Iraq ha estat el règim teocràtic de l'Iran, aquell ene­mic que els Estats Units i les monar­quies petro­li­e­res volien que Sad­dam esclafés fa tres dècades.

És evi­dent que Obama pretén reti­rar 90.000 sol­dats de l'Iraq, no només perquè ho va pro­me­tre, sinó perquè neces­sita més tro­pes a l'Afga­nis­tan, on la situ­ació empit­jora dia a dia. L'Afga­nis­tan viu un con­flicte que, agradi o no, no aca­barà amb la der­rota abso­luta dels tali­bans, sinó amb un pacte entre tots, en el qual també hi hau­ran de ser ells pre­sents. Però per paci­fi­car l'Afga­nis­tan també caldrà el con­curs de l'Iran, un país fron­te­rer que pot moure els fils de les mino­ries ami­gues que té.

Al llarg d'aquests set anys d'ocu­pació estran­gera a l'Iraq no he dei­xat de recor­dar el que ens va dir el gener de 2002 als peri­o­dis­tes que érem a Bag­dad el vice­pri­mer minis­tre, Tarek Aziz. Aziz, que és cristià, davant de la imminència de l'atac ame­ricà ens va expli­car que l'Iraq havia patit diver­sos cops i can­vis vio­lents. Quan aquests cops havien estat per­pe­trats pels matei­xos ira­quians, s'havia impo­sat després la pau i l'esta­bi­li­tat, però quan havien estat exe­cu­tats o diri­gits per for­ces estran­ge­res, com els britànics o el turcs, sem­pre havien fra­cas­sat. El mateix li pas­sarà a Bush si vol ocu­par el país, pot­ser hi pot entrar —va dir—, però no el podrà gover­nar.

Ara, després de les elec­ci­ons de març que va gua­nyar per dos escons la coa­lició Iraqiya, d'Ayad Alaui, de caire més laic i mul­ti­con­fes­si­o­nal que la llista xiïta de Nuri al Malki, els ira­quians encara no s'han posat d'acord, com si espe­res­sin que mar­xes­sin els ocu­pants per resol­dre sols, a la seva manera, sense la tutela dels Estats Units, qui ha de gover­nar.

És evi­dent que quan Bush fill va ocu­par l'Iraq ni ell ni els seus estra­te­gues no havien lle­git el que pen­sa­ven els dos occi­den­tals que van aju­dar a crear l'Iraq: Law­rence d'Aràbia i Ger­tude Bell. Dei­xem les parau­les de Law­rence per un altre dia. Ger­trude va escriure el 1908 en un informe pel Foreign Office que “ara igual que sem­pre al llarg de la història de la raça àrab, l'última font de poder resi­deix en la per­so­na­li­tat del seu coman­dant. És a través d'ell, ja sigui un califa abbàssida, com un emir del Nejed, com es con­serva l'enti­tat política. I quan el líder des­a­pa­reix, aquesta enti­tat política es trenca”. Aquesta opinió no només es pot apli­car a l'Iraq, sinó també a la Pales­tina post-Ara­fat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.