Opinió

opinió

La protecció de les dades personals

Tot allò que permeti evitar incidents amb les dades personals serà molt més eficient que intentar restaurar el dret un cop vulnerat

El dret a la protecció de dades està associat a diversos conceptes, com ara la seguretat, la rectificació i el consentiment. La prevenció, però, ha adquirit una gran importància, ja que en aquest últim any l'Agència Catalana de Protecció de Dades ha estat desenvolupant un model català de protecció de dades basat en la privacitat dissenyada. Un exemple d'element preventiu és el codi tipus.

El codi tipus és un document que recull la pràctica deontològica professional i està orientat a garantir el compliment de la LOPD. Tot allò que permeti evitar incidents amb les dades personals serà molt més eficient que intentar restaurar el dret un cop vulnerat. La prevenció assegura un entorn de confiança i seguretat. El codi tipus permet que, abans d'iniciar un projecte que implica el tractament de dades personals, el responsable del tractament identifiqui els àmbits que impacten en el dret a la protecció de dades, perquè d'aquesta manera s'hi puguin introduir els elements per garantir que aquest dret no sigui lesionat.

Especialment en l'àmbit de la salut, la privacitat dissenyada i els codis tipus contribueixen a aplicar correctament la LOPD i garanteixen l'eficàcia i la seguretat en el tractament de les dades personals de les persones interessades o afectades.

Però com afecta l'aplicació del codi tipus en el tractament de les dades personals? Permet generar un clima de confiança, ja que es crea un marc d'actuació uniforme que beneficia tots els que intervenen en el tractament: des del responsable fins al ciutadà. I quin impacte té en les persones? Doncs uns resultats més eficients, ja que ningú sap millor que el responsable del tractament que treballa cada dia amb les dades personals, quines són les àrees de risc i sap, per tant, on cal incidir per evitar riscos i corregir vulnerabilitats.

(*) Directora de l'Agència Catalana de Protecció de Dades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.