Opinió

opinió

L’agenda imprescindible

Idees com aquesta fan tornar l’esperança en la condició humana

“Un somni que se somnia sol pot ser pura il·lusió; un somni que el somiem junts és senyal d’una solució.” Són paraules de la introducció de l’Agenda Llatinoamericana Mundial, que en l’edició del 2022 està dedicada a l’organització popular, ara més necessària que mai per fer front als grans reptes de futur que té la humanitat en el seu conjunt. Des de l’emergència climàtica a les desigualtats socials i econòmiques que s’estan agreujant encara més amb la pandèmia.

Aquesta agenda que es publica anualment des del 1992 com una eina pedagògica amb voluntat transformadora, inclou una cinquantena llarga d’articles per reflexionar sobre diferents lluites socials: feminisme, ecologisme, immigració, pacifisme... És una agenda que va molt més enllà de les 264 pàgines físiques de la seva edició en paper i del contingut que es pot consultar en obert a la pàgina www.llatinoamericana.org . Una agenda d’activisme i de lluita, perquè la idea que van tenir fa tres dècades el bisbe Pere Casaldàliga (mort l’estiu de l’any passat) i el claretià José María Vigil ha servit per crear una xarxa solidària i tot de materials educatius paral·lels que permeten continuar avançant cap a un altre món possible, més just i més solidari. Una idea, en definitiva, que fa tornar l’esperança en la condició humana. Una mostra que encara és possible desvetllar consciències i actuar col·lectivament pel bé comú, encara que la societat actual, amb l’abusiu model capitalista, ens empenyi incansablement cap a l’individualisme buit, l’egoisme dels guanys per damunt de tot, i la destrucció del nostre entorn. Més extensament que mai, l’Agenda 2022 reivindica les lluites dels moviments populars, que en definitiva són els que fan avançar cap a la igualtat i la justícia, i reclama que s’aprofitin les xarxes solidàries que s’han creat arran de la pandèmia del coronavirus per continuar treballant pel bé de tothom. La visió de Casaldàliga i de Vigil –que després de trenta anys ha decidit prendre’s un descans– continua amb la mateixa empenta a partir dels promotors locals (no s’ha d’oblidar que aquesta agenda s’edita en una vintena de països) i amb una coordinació internacional a El Salvador. Aquí, a Catalunya, la presentació oficial de l’edició de l’any vinent es farà a Girona en un acte el 5 de novembre, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic de Sant Narcís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.