Opinió

opinió

Les pimes i els canvis culturals

L’emprenedoria és innovació, coneixement, convenciment, observació... Sigui d’on sigui, estigui més o menys formada, una persona que emprèn un projecte empresarial sempre ha d’estar amatent als diferents canvis culturals, econòmics, socials o tècnics que es van produint al llarg dels anys, al llarg de la seva vida professional i social. Sovint, la gran empresa té una millor capacitat d’adaptació en comparació amb empreses de més petita dimensió. Això s’explica perquè disposa d’un equip de professionals més gran que interpreten, coneixen i apliquen els canvis que cada moment requereix. La pime, en aquest cas com en tants d’altres, ho té una mica més complicat. Els canvis culturals els assimila amb un cert retard, tot i que quan percep els canvis els aplica amb rapidesa.

En els darrers anys hem vist com les empreses s’han hagut d’adaptar als diferents canvis culturals que han anat sorgint. Recordo quan, pels volts dels anys seixanta, molts empresaris m’asseguraven que era del tot impossible fabricar una sèrie amb zero productes defectuosos. “Ens arruïnaríem”, deien. Al cap d’uns anys, es van veure amb la necessitat d’aplicar la cultura de la qualitat en tots els productes fabricats induïts per la introducció de l’ISO 9000 de qualitat. Ara per ara, no hi ha cap empresa que no segueixi aquests criteris, estaria fora de mercat i diria “ens arruïnaríem fent productes defectuosos”. Una cosa similar va passar amb la cultura de la prevenció de riscos laborals i les proteccions dels llocs de treball. Fa uns anys hi havia una certa reticència a l’hora d’aplicar mesures de seguretat pel cost econòmic que això suposava. A mesura que va anar passant el temps, vam aprendre que la seguretat més barata és la que consisteix a protegir al màxim el nostre personal. I així ens hem anat adaptant a les diferents cultures que han sorgit al llarg de la història.

Doncs ara ens toca fer un nou canvi cultural, el de la sostenibilitat del nostre entorn. No sols a les empreses, sinó a la societat en general. El canvi climàtic, les conseqüències del qual cada cop veiem més a prop, n’és una prova i ens obliga a tenir en compte les recomanacions de l’Agenda 2030 aprovada el 2015 per l’Assemblea de les Nacions Unides i els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en què es divideix l’agenda i que ens marca unes fites a complir fins al 2030.

La Unió Europea ha aprovat aquest mes de juliol un paquet de mesures que es denomina “FIT FOR 55” (compromís per arribar al 55% de rebaixa del CO2 el 2030) i que marquen, sens dubte, la conveniència que ciutadans i empreses ens comprometem a conèixer i aplicar aquest canvi cultural de la sostenibilitat. És un repte important del qual ja sentirem a parlar en els propers anys i que sens dubte ens afectarà a tots. L’ODS número 17, que du per títol “Aliança pels objectius”, focalitza l’atenció en les empreses com els actors més rellevants per complir aquests objectius. Aquest és un canvi cultural on ens hi juguem aspectes tan decisius com la pròpia existència en aquest planeta que compartim. A la Fundació Pimec hem assolit el compromís d’ajudar les nostres pimes a conèixer i aplicar tots els ODS de l’Agenda 2030 i a fer possible tot el que representi adquirir aquesta cultura de la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia