opinió
Canvi climàtic i ‘carpe diem’
Aquest estiu passat, els clubs de submarinisme que treballen a la zona de les illes Medes han demanat que es modifiquin els criteris per fixar el nombre d’immersions que es poden fer en aquest fràgil espai marí. La protecció de la zona –el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es va crear el 2010– implica que el nombre d’immersions autoritzades pot ser com a màxim de 75.000, i s’aniran modulant en funció dels resultats dels controls científics que es van fent sobre l’estat de la seva biodiversitat. Així, en aquelles zones de les Medes on es detecta que l’estat de conservació ha empitjorat, la quantitat d’immersions es redueix, i en aquelles altres on hi ha millora, se’n permeten més. El resultat és que els últims anys les autoritzacions han anat baixant, ja que els sistemes estan empitjorant. Però els centres de submarinisme expliquen que no es pot responsabilitzar d’aquest fet exclusivament l’activitat que hi desenvolupen, i que també s’han de tenir en compte els efectes del canvi climàtic. Per això demanen nous criteris que els permetin continuar fent les immersions que cada any demana el turisme.
Aquest és un primer exemple dels molts que vindran en què la lluita imprescindible contra el canvi climàtic xocarà de ple amb els interessos de sectors econòmics. S’entén i és molt lògica la preocupació dels professionals que veuen amenaçada la seva feina, però amb peticions com la dels submarinistes sembla que només preocupi la situació a curt termini i no gaire més enllà. Si ja hi ha ecosistemes que estan patint per l’emergència climàtica –i l’escalfament de l’aigua del mar és una evidència incontestable que els fa patir– el que cal fer és protegir-los encara més, i no afavorir la seva degradació.
Sembla com si davant d’un problema tan greu com el de l’emergència climàtica s’aposti pel carpe diem, aprofitar el moment actual sense preveure què pot passar més enllà. Si es permeten més immersions a les Medes, quins efectes tindran? I fins quan els fons marins d’aquest espai continuaran sent prou atractius per atraure turistes? Que l’amenaça climàtica sigui imparable ha de servir d’excusa per continuar traient-ne profit mentre es pugui? No ens podem permetre que continuï la festa perquè siguin els nostres fills els que reparin les destrosses.