Opinió

opinió

Els nens i el peix

Està bé incentivar el consum de peix, però tal com estan les coses potser caldrà subvencionar-lo

El Con­sell Comar­cal del Baix Empordà con­ti­nua impul­sant el conei­xe­ment i el con­sum de peix a través de la cam­pa­nya De l’escola a casa, que és la con­tinuïtat d’un pro­grama ante­rior –El peix a l’escola– que l’any pas­sat es va dur a terme en 38 esco­les de la comarca on es ges­ti­ona el ser­vei de men­ja­dor. La idea és fer men­jar més peix fresc i de pro­xi­mi­tat a la mai­nada, un objec­tiu molt llo­a­ble i, no ens enga­nyem, sovint força com­pli­cat.

D’una banda hi ha la sobre­pro­tecció dels nens en tots els àmbits. A la taula, com que ens fa por que la mai­nada s’ennu­e­gui amb una espina, els donem una ham­bur­guesa, que és més fàcil de men­jar. Resulta que també hi ha ham­bur­gue­ses de peix, però és clar, la cri­a­tura està acos­tu­mada al gust de la carn i per molt de con­di­ment que li posin no l’acaba d’entu­si­as­mar. I com que, a part de la sobre­pro­tecció exa­ge­rada, també estem en l’era de la como­di­tat i la pressa, tot ho volem fer sen­zill i fàcil (aprimi’s sense esforç, apren­gui anglès sense esforç, obtin­gui un crèdit sense esforç... ens van dient als adults). Així que optem per posar al plat pre­pa­rats indus­tri­als, les vare­tes de tota la vida, que ara tenen forma de pei­xets i estre­lle­tes i són molt més atrac­tius a la vista i al gust dels infants.

Tot això segur que passa, però no podem obviar un altre fac­tor deter­mi­nant: el preu del peix fresc. Està molt bé incen­ti­var-ne el con­sum, però tal com estan les coses pot­ser el que caldrà és direc­ta­ment sub­ven­ci­o­nar-lo. Sí, sem­pre hi ha peix més barat i de tem­po­rada, però no tot­hom té els conei­xe­ments ni els mit­jans per saber com i on tro­bar-lo. Per això és tan impor­tant la nova ini­ci­a­tiva dels empor­da­ne­sos de fer arri­bar més infor­mació a les famílies a través dels seus fills. Aquesta és una edu­cació en sen­tit bidi­rec­ci­o­nal, una edu­cació bàsica que també ens hau­ria de fer enten­dre el deli­cat estat en què es tro­ben els eco­sis­te­mes marins, i espe­ci­al­ment els del Medi­ter­rani, un mar que pels efec­tes del canvi climàtic s’està escal­fant més ràpid que la resta del pla­neta. Pot­ser s’hau­ria de dir als nens i a les famílies que s’acos­tu­min a men­jar peix ara que encara n’hi ha. I ara que encara és comes­ti­ble. No hem d’obli­dar que ja hi ha pei­xos que els menors de 10 anys i les emba­ras­sa­des no hau­rien de men­jar mai pel seu ele­vat con­tin­gut en mer­curi: peix espassa, tonyina ver­me­lla, tauró i luci (lluç de riu).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia