tantxtant
Productors ecològics a Catalunya
Les vendes al detall de productes ecològics a la UE el 2020 es van xifrar en 44.800 milions d’euros. No és tan important la xifra en volum (encara és un tipus de consum minoritari) com la seva dinàmica: el 2004 les vendes van ser de 10.000 milions, el 2011, de 20.000, i a hores d’ara deuen voltar els 50.000. La despesa per càpita a Europa la lideren Suïssa i Dinamarca, amb prop de 400 euros/capita/any. Al conjunt de la UE són 100 euros/capita/any.
Quatre són els atributs principals dels productes que porten l’etiqueta que certifica que s’han complert les normes europees de producció ecològica: ús molt restrictiu de pesticides, fertilitzants o antibiòtics, pràctiques respectuoses amb el medi ambient, respecte pel benestar animal (concepte que s’entén millor en l’època actual de les mascotes) i productes més saludables.
En absència d’estadístiques fiables sobre la demanda d’ecològic a Catalunya, ens hem de referir a dades de l’oferta. En total hi ha 4.994 operadors ecològics (2021), empreses o particulars que treballen d’acord amb les normes, que són controlades i que, si passen els controls, obtenen el dret a etiquetar amb segell ecològic. Des del 2000 el nombre d’operadors s’ha multiplicat per onze, en una progressió que s’ha accelerat especialment des del 2007. Entre els productors ecològics destaquen en gran manera els agricultors i els ramaders, que sumen 3.756 operadors, seguits dels elaboradors, dels quals hi ha 1.526 (un operador pot estar certificat en més d’una categoria d’activitat), comercialitzadors (n’hi ha més de 700) i importadors (n’hi ha 143).
En uns temps en què ens preocupa cada vegada més el respecte al planeta, la salut i el benestar animal, és hora de considerar el producte ecològic, sempre tenint present l’etiqueta que l’identifica: una fulla verda apaïsada (amb les estrelles de la UE) o bé el pictograma de l’entitat certificadora del país, a Catalunya el CCPAE.