Opinió

mirades

Jordi Grau

Majoria d’edat de l’Espai Gironès

S’ha convertit en un motor econòmic i social, un pol d’atracció i també d’ocupació per a la gent de Salt

Tal dia com avui de fa divuit anys obria les seves portes al Camí dels Carlins del Pla de Salt l’Espai Gironès. Ara veiem la imponent construcció com una part integrada al paisatge, però aquell 25 de maig del 2005 obria les seves portes el que era el primer centre d’aquestes característiques a tota la demarcació de Girona. Era un centre comercial i lúdic, de dues plantes, en la construcció del qual es va utilitzar el totxo vist, un element característic de les fàbriques de Salt, i estava situat ben a prop de la sortida sud de l’autopista. Era una gran botiga de botigues, amb més d’un centenar llarg d’establiments. Hi havia comerços de tot tipus, des de marques de multinacionals fins a comerç local. Hi havia restaurants, cinema i, sobretot, un pàrquing de més de 2.500 places gratuït. Va ser tot una revolució.

Hi havia hagut altres intents de portar a Salt un centre comercial, però no havien fructificat. Va ser durant el primer mandat de Jaume Torramadé que les negociacions van agafar ritme i, després d’intents que segons els protagonistes donarien per escriure un llibre, es va poder tirar endavant un projecte que el 2002 va aconseguir la segona llicència comercial per part de la comissió d’Equipaments, el que significava que el projecte anava endavant. Un any després es va presentar la maqueta i van començar les obres, fins a la inauguració, tal dia com avui fa divuit anys.

Pau Jordà, gerent des del primer dia de l’Espai Gironès, ho recorda com una aventura complicada. “Era diferent a tot el que hi havia a les comarques gironines i pretenien atreure a Salt gent d’arreu.” Ho han aconseguit. El públic no només és de les comarques gironines, sinó de la Catalunya del Nord i de les comarques barcelonines. “Ha estat un impacte molt positiu per a Salt, perquè quan vam obrir érem nosaltres sols i ara tota la zona està ocupada per establiments comercials”, diu Pau Jordà.

Jaume Torramadé creu que l’Espai Gironès va significar la possibilitat de desenvolupar un motor comercial, econòmic i també social. Posava Salt al mapa del comerç gironí, atreia gent.” Per qui va ser l’alcalde, significava també un motiu d’orgull per als saltencs, veure com es podien fer coses importants i atraure gent a la població.

Ara l’Espai Gironès ocupa 46.000 metres quadrats i més de 120 botigues, per on al llarg d’aquests anys calculen que han passat 115 milions de visitants. Al gran centre comercial hi treballen de manera directa més de 800 persones i indirectament dona feina a unes 2.500. Per l’aniversari ofereixen més de dos mil regals per commemorar aquesta majoria d’edat durant el maig, però des de sempre han organitzat campanyes de Nadal solidàries i campanyes a benefici d’organitzacions com ara Oncolliga, Astrid 21, Gicor, Banc dels Aliments, Banc de Salt o Ser.Gi. També han col·laborat amb el Festival del Circ, Strenes o el Black Music, i en suport al Club Patinatge Girona i l’Uni Girona. També per La Marató de TV3, i les Fundacions Pasqual Maragall i Josep Carreras. Jordi Viñas, alcalde de Salt, ho té clar: “És un pol d’atracció i de promoció municipal i una oportunitat d’ocupació per a molta gent de Salt.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia