Opinió

Tribuna

Quin sant és...?

““A quin sant està dedicada l’església de Sant Francesc Xavier de Formentera?” Silenci de José Antonio Rebollo, cap de llista de Vox al Consell Insular de Formentera. Li repeteix la pregunta a poc a poc i parlant en castellà. Vox no ha obtingut representació al Consell, on governarà la dreta després de 16 anys d’esquerres. Vox demana presidir el Parlament balear

Els fatxes són antiintel·lectuals o, com diu Tomeu Martí al Diari de Balears, “els beneïts útils del sistema”. Jason Stanley argumenta, al seu llibre Fatxa, el principi fonamental de la política feixista i diu que l’oratòria no ha de convèncer l’intel·lecte, sinó influir en la seva voluntat.

La raó no resulta atractiva, però l’emoció sí. Perquè hi hagi un debat intel·ligent cal una educació. Malauradament, Balears és la segona comunitat autònoma amb majors taxes d’abandonament escolar, segons xifres del 2022. Els alumnes de batxillerat tenen la nota més baixa de l’Estat. Aquestes dades ens ajuden a entendre per què a les Illes hi ha pseudopolítics que no tenen dos dits de front. Un exemple.

18 de maig del 2023, entrevista electoral de Ràdio Illa a José Antonio Rebollo, número 1 a la llista de Vox a les eleccions al Consell Insular de Formentera. N’hi ha per a sucar-hi pa. En faig cinc cèntims.

Des de la ràdio pública de Formentera han intentat contactar diferents vegades amb el candidat del partit d’ultradreta. No respon. A la fi despenja:

– “Ja heu acabat la reunió de treball?”, li demana el periodista.

– “Sí, m’he pogut escapar un momentet”, parla la llengua del regne d’Espanya. En la traducció al català intentarem ser d’allò més fidedignes.

–“Per què es presenta a Formentera sent d’Eivissa i estant tan ocupat?” Primera pregunta.

– “Perquè crec fermament que necessita del nostre partit i de la nostra força

tant els que estan a Eivissa i no residim a Formentera, perquè ja que som tots de Formentera encara que no residim allà”. Resposta coherent, no?

El locutor li exposa una reflexió. Potser a la gent de Formentera no els agradi que es presenti si no resideix allà:

– “D’això es tracta. Els residents tant de Formentera com d’Eivissa han de saber que no és necessari que visquem allà. Necessitam que em diguin per avançat quins són els seus problemes.” Ells ja han visitat tendes i empreses a peu.

El locutor li demana per “les problemàtiques més detectables” de l’illa i Rebollo respon amb una frase que ves a saber de quin manual l’ha treta. Seguidament, finca la pota fins a l’engrunal. El candidat de Vox acusa el PSOE de tenir nins en barracons. El periodista, que com un animal de caça espera impacient que la seva víctima posi al descobert la seva ignorància,

és llança a la jugular:

– “A quins barracons es refereix?”. “Als barracons del col·legi d’allà, de... Maó”, respon. “Com ha dit?”

– ‘Tu. Tu. Tu...” S’escapa una rialla continguda. Ha penjat. Entra en escena Bernat Masferrer:

– “Jo he entès «A los barracones de Maó»”. “No pot ser.”

Intenten reprendre la connexió. No agafa el telèfon.

En fan befa. Li fan saber que és la seva obligació entrevistar-lo com a candidat, que som molt flexibles i que la cap de premsa, la Carla, és molt amable. L’entrevista és més sucosa del que es pensaven. No poden deixar-la perdre. I ja se sap: els egos fan molt mal. Rebollo torna a trucar. És conscient que l’ha cagat i ho vol esmenar. Però, ai! situa el centre educatiu dels barracons a Sant Ferran.

– “Vostre es refereix a l’antiga escola perquè la nova escola de Sant Ferran ja no té barracons”, l’interromp el locutor. El candidat de Vox continua amb el guió marcat:

– “El col·legi està tancat, però s’està pagant un lloguer per aquests barracons.”

El periodista li diu que aquesta escola no està tancada, s’ha reconvertit i que ell ho deu saber.

– “No ho saps ni tu en què s’ha convertit”, respon ferit l’ultradretà.

– “Sí, és un espai polivalent on hi ha la seu del Conservatori de Música i Dansa de Formentera.”

Continua l’entrevista. La cosa no millora i arriba el moment estel·lar. Redondo se sotmet al qüestionari de Masferrer. Reproduïm uns fragments:

– “T’obliguen, a punta de pistola, a sopar amb una d’aquestes dues persones,

Pablo Iglesias o Carles Puigdemont. Amb qui sopes?”

– “Xuclar, has dit?”

– “Sopar, xuclar potser més tard.”

A la fi es decanta pel coleta perquè “vegin que no tenim cap problema amb

ells, només volem millorar Espanya”.

I arriba la pregunta clau.

– “A quin sant està dedicada l’església de Sant Francesc Xavier de Formentera?”

Silenci. Li repeteix la pregunta a poc a poc i parlant en castellà.

– “No t’estic sentint bé, estic perdent la cobertura...”

– “Quan ho hagis consultat a Google...”, deixa anar Bernat.

– “No fa falta que ho consulti a Google. No sé a quin sant es refereix. Jo no som una persona d’anar tots els diumenges a l’església.”

– “Però mira, és Iglesia de San Francisco Javier”, insisteix Bernat.

– “No deu ser el mateix sant de l’església?”

– “Bravo!!”

Vox no ha obtingut representants al Consell, on governarà la dreta després

de 16 anys d’esquerres. Vox demana presidir el Parlament balear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.