Tal dia com avui
Josep Maria Espinàs
Informació sobre incendis
Deia, en un article recent, que m’agradaria de saber quants boscos se’ns han cremat aquests darrers anys. M’ha arribat tot seguit un “pòster” informatiu editat per la Fundació Roca i Galés. Diguem de passada que aquesta Fundació, privada, nascuda el 1976, duu el nom de Josep Roca i Galés, obrer català del segle passat que treballà intensament en el desenvolupament del cooperativisme.
Resulta que, segons aquest “pòster” –amb un mapa molt bonic que descriu els dominis de vegetació–, del 1973 al 1978 hi ha hagut als Països Catalans 46 incendis forestals de més de mil hectàrees cada un, i per ordre d’extensió: Catadau (Ribera Alta), 13.110 ha; Iàtova (Foia de Bunyol), 7.400 ha; Corbera-Ceret (Rosselló-Vallespir), 6.800 ha; Bunyol (Foia de Bunyol), 4.900 ha; Cortes de Pallars (Vall de Cofrents), 3.720 ha; Tivissa (Ribera d’Ebre), 3.644 ha; Carcaixent (Ribera Alta), 2.907 ha; Rabós d’Empordà (Alt Empordà), 2.875 ha, etc.
Fa veritable impressió conèixer les xifres de la superfície forestal cremada als Països Catalans en aquest mateix i curt període: 245.269,2 hectàrees. I el que espanta més: la meitat d’aquesta superfície ha estat cremada l’any passat: 122.043,3 hectàrees. Què deu haver passat aquest any?
M’ha sorprès també el contrast que hi ha entre la manca de mitjans per a apagar els focs amb el seriós estudi que han fet sobre el tema alguns especialistes. Ja fa tres anys que es publicà el primer número dels “Cuadernos de Ecología Aplicada”, editat pel Servei de Parcs Naturals i Medi Ambient, Diputació de Barcelona, dedicat precisament als incendis forestals. S’hi examinen els aspectes legals i econòmics de l’incendi, l’avaluació del risc, les mesures preventives, els procediments d’extinció, etc., i hi ha un primer treball, molt interessant, de Ramon Folch i Guillén, que analitza l’incendi forestal com a fenomen biològic. És un text rigorós però al mateix temps molt amè sobre els tipus de vegetació als Països Catalans, fa unes consideracions molt encertades sobre la falsa –i impossible– solució de “netejar” el bosc i en definitiva proporciona una informació completa sobre les causes dels incendis, els mecanismes d’expansió i les alteracions que produeix. Llàstima que la relativa extensió d’aquest informe no em permeti la seva reproducció.
Val la pena d’avisar encara que la Fundació Roca i Galés –Aragó 281, Barcelona 9– té un Departament de Medi Ambient que ofereix a tots els interessats una colla de materials: films de 8 mm i 16 mm (Salvem la Natura, Riu Llobregat, Cala s’Alguer), audiovisuals que duren de 25 a 65 minuts sobre l’Home i la Natura, Què és un riu, Degradació de Barcelona, Problemàtica nuclear, Itineraris de la Natura, a més de cartells i llibres.
Tot burxant, es descobreixen en el nostre país moltes iniciatives vàlides, desgraciadament poc conegudes.